środa, 21 września 2016

Pulled pork - kanapka z szarpaną wieprzowiną po azjatycku

Do Poznania dotarł nowy trend kulinarny. Po burgerach, frytkach belgijskich i innych daniach typowo street food'owych przyszedł czas na nieprzyzwoicie smaczne buły z szarpanym mięsem. Coraz to nowsze lokale oferują różne wariacje na ten temat. Od kurczaka, przez kaczkę i świnkę po wołowinę. W dodatkach buraki, opcje meksykańskie.. wszystko, co głodomory sobie wymyślą. Ostatnio jednak mój żołądek skradła azjatycka wersja kanapki. Słodko-kwaśny sos, idealnie skomponowane dodatki podbiły serducho i zainspirowana postanowiłam przyrządzić takie cudo w mojej kuchni. 
Moja propozycja to słodko-ostre mięso z sezamem, ostra papryczka jalapenos, karmelizowana marchewka z grzybkami mun i wszystko w świeżej grahamce.
Powiem jedno, dość nieskromnie. 
Wyszedł sztos!

Składniki:
  •  1,5 kg szynki wieprzowej bez kości

marynata:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 1 łyżka musztardy francuskiej


sos:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka startego imbiru
  • posiedkany duży ząbek czosnku
  • łyżka sezamu


dodatki:

duża bułka dobrej jakości, grzyby mun, marchew, kiełki fasoli mung, czerwona cebula , sałata lodowa, szczypior. majonez, jalapenos

Przygotowanie:
  • Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym. Przygotuj marynatę: wszystkie składniki wymieszaj i natrzyj mięso. Odstaw pod przykryciem na minimum 8 godzin w lodówce.
  • Po leżakowaniu w lodówce nagrzej piekarnik do 100 stopni. Piecz mięso pod przykryciem przez kolejne 6-8 godzin. Podlewaj co jakiś czas tłuszczem wytopionym z mięsa. Upieczone mięso powinno bez problemu "wyczesywać się" za pomocą widelca. Po upieczeniu zostaw gotową szynkę na ok 30 minut do uspokojenia soków. Następnie rozdrobnij ją widelcem.
  • Przygotuj składniki na kanapkę: 4 łyżki majonezu popieprz i posól - wymieszaj. Grzyby mun zalej gorącą wodą. Cebulę pokrój w piórka, sałatę posiekaj w drobne paski, jalapenos pokrój w plasterki.  Bułkę zgrilluj na suchej patelni.
  • Marchewkę pokrój w cienkie paski. Rozpuść na patelni ok 2 łyżki miodu. Gdy się rozpuści dodaj marchewki - mieszaj do momentu, kiedy będą ładnie skarmelizowane. Pod koniec dorzuć grzybki mun. 
  • Przygotuj sos do mięsa: wszystkie składniki umieść w garnku, podgotuj. Dodaj gotowe mięso i dokładnie wymieszaj. 
  • Złóż kanapkę - Obie połówki bułki wysmaruj majonezem, kolejno wyłóż kilka plastrów jalapenos, sałatę, gotowe mięso, marchewkę z grzybkami, kiełki mung, cebulę, posiekany szczypior. 
Smacznego! 


wtorek, 16 sierpnia 2016

Ramen z wołowiną

Kuchnia azjatycka podbija zachodnie podniebienia. Ostatnio miałam okazję jeść w paru miejscach ramen - japońską zupę na bazie rosołu z ogromem dodatków, wśród których kluczowe jest mięsko. Tradycyjny ramen gotowany jest przez wiele godzin (ok 10-12), dbając jednak o środowisko i portfel przystałam na 5 godzinach. Bulion najczęściej jest gotowany na drobiu bądź wieprzowinie - tak więc tutaj moja wariacja na temat ramenu. Ramen na wołowinie, kurczaku, wieprzowinie i.. z polskimi kurkami. Przepis na marynaty zaczęrpnięty z KUKBUKa .

Składniki:

bulion:
  • pół kg karkówki wieprzowej
  • 70 dag wołowiny
  • korpus z kurczaka
  • 5l wody
  • 3 pietruszki
  • 3 marchewki
  • seler 
  • por
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • pieprz w ziarnach
  • dodatkowo: 3-4 łyżki sosu sojowego, łyżka oleju sezamowego

dodatki:
  • 4 jajka
  • makaron ryżowy bądź błyskawiczny chiński
  • biała część pora
  • szczypior
  • kukurydza
  • pół czerwonej papryki
  • papryczka chili
  • 250 g kurek

marynata do jajek:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • łyżka miodu
  • łyżka wódki
  • 4 cienkie plastry imbiru
  • 3 ząbki czosnku

marynata do mięsa:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki wody
  • 4 plasterki imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 liść laurowy
  • garść posiekanego pora 
  • pieprz
Przygotowanie:
  • Mięso i warzywa przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny, zmniejsz na minimum ogień i gotuj ok 5-8 godzin. Po pierwszej godzinie wyciągnij wołowinę i gotuj dalej. Pół godziny przed końcem wrzuć oczyszczone kurki.
  • W międzyczasie ugotuj na twardo jajka, wystudź i obierz. Wymieszaj składniki marynaty i zanurz w niej jajka. Odstaw do lodówki
  • Przygotuj zalewę do mięsa, wymieszaj z wołowiną i schowaj do lodówki.

  • Gotowy bulion przelej przez sito. Do czystego rosołu wrzuć z powrotem kurki. Dodaj sos sojowy i olej sezamowy.
  • Mięso wraz z zalewą przełóż na patelnię, podsmaż mieszając do momentu skarmelizowania marynaty. Pokrój w cienkie paski. 
  • Przygotuj dodatki: por, szczypior, paprykę i chili pokrój drobno. Kukurydzę ugotuj bądź upiecz wysmarowaną masłem z chili. Makaron przygotuj wg wskazówek producenta.  Jajko przekrój na pół.
  • Wyłóż do miseczki makaron, zalej bulionem. Wyłóż dodatki

Smacznego!

środa, 10 sierpnia 2016

Chili con pollo

Kiedy mam zły dzień zaszywam się w kuchni. Jestem wtedy bardziej śmiała niż zwykle. Dzisiejszy stan wywołała polska służba zdrowia.
Ale koniec końców, mogę jej podziękować. Wyszło z tego piękne aromatyczne chili.

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • łyżka kuminu
  • łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki sproszkowanego chili/ płatków chili
  • szczypior
Przygotowaniu:
  • Przygotuj składniki: cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, kurczaka umyj i pokrój w cienkie paski. 
  • Zeszklij cebulę, dodaj czosnek, Podsmaż minutę. Dodaj kurczaka i podsmaż krótko do momentu kiedy będzie biały. Dodaj paprykę, chili, kumin sól i oregano. Smaż ok minuty. 
  • Dodaj pomidory, bulion, kukurydzę i bazylię. Zagotuj i zmniejsz ogień i przykryj na 15 minut. Po tym czasie odkryj, dodaj fasolę i gotuj jeszcze przez 15 minut. 
Podawaj z posiekanym szczypiorkiem

Smacznego!

wtorek, 9 sierpnia 2016

Zapiekana cukinia z mięsem mielonym

Uwielbiam połączenie cukinii i mięsa mielonego. Po cukiniowym lasagne przyszedł czas na zapiekane łódeczki z cukinii z wołowiną w sosie pomidorowym. Pychota! 

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 400 g mielonego wołowego
  • 1 duża cebula 
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g startego parmezanu/cheddaru
  • pół zielonej papryki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • szczypior
  • świeża bazylia
  • oregano, sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Pomidory sparz wrzątkiem, ściągnij skórę i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij na rozgrzanej patelni. Dodaj mięso, przypraw solą, pieprzem i oregano. Podsmaż do lekkiego zbrązowienia. Dodaj pomidory i paprykę. Zredukuj wodę z pomidorów, gotuj do utworzenia sosu. Pod koniec gotowania dodaj kilka posiekanych listków bazylii.
  • W międzyczasie przekrój na pół cukinię i wydrąż łyżeczką miąższ. Nastaw piekarnik na 180 stopni. 
  • Wypełnij cukinię gotowym mięsem, posyp serem, wyłóż pokrojone pomidorki koktajlowe. Zapiekaj ok 30 minut.
  • Gotowe cukinie posyp posiekanym szczypiorkiem i udekoruj bazylią.

niedziela, 7 sierpnia 2016

Orkiszowe muffiny z borówkami

Uwielbiam słodkości. To jedna z niewielu rzeczy, której nie potrafię sobie odmówić.. Jednak niestety, jak na kobietę przystało - minie 2 lata odkąd od jutra zaczynam dietę ;), tak więc dziś trochę zdrowiej. Idealne na śniadanie ;)

Składniki:

  • 3/4 szklanki płatków orkiszowych
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3-4 łyżki syropu klonowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • garść ulubionych bakalii
  • garść borówek


Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj osobno suche i mokre składniki - połącz. Gotową masę przełóż do papilotek po 1 łyżce, wyłóż 2-3 borówki i przykryj drugą łyżką ciasta. 
  • Piecz ok 20-22 minut.


Smacznego!

piątek, 29 lipca 2016

Czekoladowy suflet z sosem z czerwonej porzeczki

Suflet to deser, którego zawsze się bałam. Tyle mówi się o technice przygotowania, wyrastaniu, opadaniu. Technika fakt najważniejsza, ale po swoim pierwszym razie z sufletem stwierdzam - nie ma czego się bać! Ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową, a wszystkie czynności były wykonywane dość sprawnie, ale zarazem delikatnie. Przepis ze strony mojewypieki.com . Ja dodałam kwaśny sos z czerwonej porzeczki przełamujący słodycz czekolady.

Składniki na ok 3 suflety:

  • 140 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 90 ml śmietanki kremówki
  • 2,5 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka rumu
sos:
  • 3/4 szklanki porzeczek
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  • Ramekiny wysmaruj cienko masłem i wysyp drobnym cukrem (nadmiar odsyp).
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni
  • Oddziel żółtka od białek. Śmietankę wraz z rumem i cukrem umieść w rondelku. Zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Wystudź - czekolada musi być letnia, nie zimna. Po ostudzeniu dodaj żółtka - wymieszaj. Czekolada powinna być lekko płynna.
  • W osobnym naczyniu ubij białka prawie na sztywno - powinny robić się tzw. fale, jednak nie mogą być za mocno ubite.
  • Część białek połącz z masą czekoladową, wymieszaj delikatnie i dodaj resztę białka. Wymieszaj tylko do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • Napełnij ramekiny masą (musi dosięgać samej krawędzi naczynia). Przełóż natychmiast do nagrzanego piekarnika i po 30 sekundach zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz ok 14-15 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos porzeczkowy:
  • Porzeczki przesyp do rondla, dodaj resztę składników i duś ok 15 minut. Można na końcu zblendować lub przetrzeć przez sito do uzyskania jednolitej konsystencji.


Suflet podaje się od razu po wyciągnięciu z piekarnika.



niedziela, 17 lipca 2016

Lasagne z cukinii

Uwielbiam cukinię w każdej postaci. Jest idealnym zastępstwem makaronu. Zdrowsza, mniej kaloryczna, pełna witamin i co najważniejsze - nadająca potrawie ciekawy smak. Zapraszam do spróbowania lasagne bez makaronu!

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 250 g serka ricotta
  • pół szklanki startej mozzarelli
  • 80 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 0,5 kg mielonego wołowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, bazylia, oregano
Przygotowanie:
  • Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Wyłóż na rozgrzaną patelnię i lekko zeszklij. Dodaj mięso, podsmaż i dodaj pomidory. Przypraw i gotuj do momentu utworzenia się w miarę gęstego sosu.
  • Cukinię pokrój w cienkie paski (idealnie nadaje się do tego szeroka obieraczka lub skrawak do sera), nasmaruj je cienką warstwą tłuszczu - podsmaż na patelni grillowej (musi nadal być al dente). Odłóż na papier kuchenny.
  • Wymieszaj w misce sery i jajko. Dopraw solą, pieprzem i oregano.

  • Nastaw piekarnik na 190 stopni. W naczyniu żaroodpornym wyłóż kolejno: paski cukinii, mięso, ser (wyjdą ok 2 warstwy). Na wierzchu ułóż cukinię. Zapiekaj pod przykryciem ok 20 minut, następnie posyp wierzch resztą sera i włóż do piekarnika na jeszcze 10 minut.
Smacznego!

piątek, 8 lipca 2016

Paella z kurczakiem i chorizo

Paella. Przypomina mi żar z nieba, szum oceanu, owoce morza, grillowaną rybę na teneryfskich klifach... Smak lata.  Smak ostatnich dni wakacji ;)

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • ok 100g dobrego chorizo
  • 250 g ryżu do paelli (okrągły lub arborio) 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 3 duże mocno dojrzałe pomidory
  • ok 3 szklanek bulionu drobiowego
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • garść pietruszki
  • 1 mała cytryna
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżeczka kolendry mielonej
  • sól
  • zielony groszek (1/3 puszki)
Przygotowanie:
  • Kurczaka umyj i pokrój w kostkę, chorizo w plastry, a paprykę w cienkie krótkie paski. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Sparz pomidory i obierz ze skóry.
  • Rozgrzej głęboką, szeroką patelnię, przykryj dno oliwą. Podsmaż krótko kurczaka i chorizo. Dodaj cebulę i czosnek, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Dodaj paprykę - smaż ok 5 minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj, aż rozpadną się do konsystencji sosu. Dodaj wino, podgotuj do odparowania.  Przypraw.
  • Dalej wsyp ryż, wymieszaj dokładnie i podsmaż ok 2 minuty. Wlej bulion. Od tej pory już nie mieszaj, zmniejsz ogień i gotuj ok 15 minut. Po tym czasie gotuj  paellę pod przykryciem jeszcze ok 5 minut. Gotową posyp groszkiem, wyciśnij sok z cytryny. Udekoruj pietruszką i cytryną.
Smacznego!

wtorek, 28 czerwca 2016

Zielone tajskie curry z kurczakiem

Raz na rok dostaję magiczną paczkę ze wspaniałościami z Azji. Pasty curry, przyprawy świata, mąki, makarony. Trochę dar dla powodzian. Ale jaki! Przez 2 lata zużyłam może 1/5 tych podarków, tak więc czas na dietę orientalną.

Składniki:
  • 3 łyżki zielonej pasty curry
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 4 liście limonki
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • pół papryki
  • kolendra
Przygotowanie:
  • Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij, dodaj imbir, posiekaną drobno trawę cytrynową i pastę curry. Podsmaż mieszając ok 30 sekund. Dodaj mleko i bulion. Wszystko wymieszaj, dodaj sos rybny, cukier sok z limonki. Wymieszaj i podgotuj chwilę. 
  • Umyj i pokrój kurczaka na małe kawałki, paprykę w cienkie paski. Przełóż na patelnię, dodaj liście limonki. Wymieszaj i gotuj ok 10 minut. Mięso powinno być soczyste.



Smacznego!

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Pad thai z kurczakiem

Pogoda nie oszczędza. W tak ciepłe dni nie chce się zbyt wiele, a już na pewno nie chce się stać w dusznej kuchni nad rozgrzaną patelnią. Na upały jedyna rada. Stir-fry. Pyszne, aromatyczne, pełne koloru potrawy, które robi się w 15 minut.

Pad thai. Bo mało gdzie można dostać takie, jakie być powinno.

Składniki:

  • 100 g chińskiego makaronu błyskawicznego/ryżowego 
  • 3 ząbki czosnku
  • duża pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • szklanka kiełków fasoli mung
  • 2 cebule dymki (+ szczypior do dekoracji)
  • garść kolendry

marynata do mięsa:

  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • pół papryczki chii
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka sosu sojowego
  • skórka z limonki

sos

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu z limonki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • łyżka gęstej pasty z tamaryndowca


Przygotowanie:

  • Kurczaka umyj i pokrój na mniejsze kawałki, przygotuj marynatę - orzeszki utrzyj                     w moździerzu, dodaj resztę składników. Natrzyj kurczaka i odstaw do lodówki.
  • Zagotuj wodę, zalej makaron i trzymaj pod przykryciem, aż będzie średniomiękki.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na sos w miseczce
  • Rozgrzej woka, podgrzej oliwę dodaj czosnek i posiekaną w cienkie paski cebulę. Zeszklij, dodaj kurczaka i podsmaż 2 minuty. Rozbełtaj w miseczce jajka, dodaj do kurczaka i podsmaż cały czas mieszając przez minutę. Dodaj gotowy makaron i smaż mieszając ok 2 minuty. Dodaj sos, wymieszaj i podsmaż kolejne 2 minuty. Ściągnij z ognia.
  • Dodaj kiełki, szczypior, wymieszaj. Gotowy pad thai posyp rozgniecionymi orzeszkami.
Smacznego!

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Risotto z kurkami na białym winie

Pretekst do otwarcia butelki wina? Risotto.  ;)

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • mała cebula
  • 3 łyżki masła
  • 100 g startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki


Przygotowanie:

  • Oczyść kurki, pokrój na mniejsze kawałki.
  • Rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij. Dodaj ryż i wymieszaj tak, aby każde ziarno było pokryte oliwą. Dolej wina, wymieszaj- odparuj alkohol. Dodaj kurki. Następnie wlewaj stopniowo gorący bulion (po pół szklanki) - wymieszaj i czekaj z następną partią do całkowitego wchłonięcia płynu. Gotowanie zajmie ok 20 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Ryż powinien być ugotowany al dente.
  • Gotowy ryż zdejmij z ognia, dodaj parmezan i masło. Wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Na końcu dodaj pietruszkę. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego... i na zdrowie!

sobota, 11 czerwca 2016

Polędwiczka w sosie pieczarkowym

Mięso. Poprawia znacznie lepiej humor niż czekolada.
Przedstawiam propozycję na świnkę.


Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • ok 5 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżeczka miodu
  • 80 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki whiskey
  • sól, pieprz, tymianek, papryka ostra
  • łyżka masła



Przygotowanie:
  • Polędwiczkę oczyść z żyłek, umyj i osusz. Pokrój na 1,5 cm paski. Przypraw solą, pieprzem, papryką tymiankiem. Podsmaż na rozgrzanej patelni z obu stron.
  • Cebulę zeszklij na maśle, dodaj sprasowany czosnek i pokrojone pieczarki. Podsmaż  3-5 minut. Wymieszaj z musztardą i miodem. Przypraw tymiankiem.  Połącz z polędwiczką, wlej whiskey i odparuj.
  • Dodaj śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj do zgęstnienia sosu.
  • Podawaj z zieleniną i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego! ;)

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Mus czekoladowy z whiskey i mango

Poniedziałki bywają mało litościwe. Dla przedłużenia błogiego stanu weekendu proponuję czekoladę w towarzystwie whiskey i słodkiego orzeźwiającego mango.

Składniki (ok 3 kieliszki musu):

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki whiskey
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki zaparzonej mocnej kawy 
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 duże jajka
  • 100 ml śmietanki 30/36%
  • 1 mango 

Przygotowanie:
  • Czekoladę i masło rozpuść na parze, dodaj kawę i whiskey - wymieszaj. Ostudź. W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka z 2 łyżkami cukru - rozgrzej na parze (tylko do momentu rozpuszczenia cukru). Połącz żółtka z czekoladą. W międzyczasie obierz i pokrój mango - zblenduj, przełóż do garnka i podgrzej do zagotowania - wystudź.
  • Ubij na sztywno białka, pod koniec dodaj 2 łyżki cukru. Ubitą pianę wymieszaj z czekoladą do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  • Ubij śmietankę i wymieszaj z masą czekoladową. Gotowy mus wyłóż na pulpę mango. Wierzch można udekorować dodatkowo bitą śmietaną.
  • Schłodź w lodówce ok 2 h
Smacznego!

niedziela, 5 czerwca 2016

Domowy burger

Dużo się dzieje. Za dużo. 
A rodzice mówili jedz mięso, będziesz silna.
To jem.

Wołowy burger na śniadanie. Tata byłby dumny.

Składniki:

  • 150 g mięsa mielonego wołowego 
  • duża ulubiona bułka
  • szczypta czosnku w proszku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka muszardy
  • łyżeczka tymianku
  • pomidor
  • cebula czerwona 
  • sałata
  • 2 korniszony
  • sosy: majonez, łyżka musztardy i łyżka miodu
  • odrobina oliwy
Przygotowanie:
  • Mięso przypraw solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem. Dodaj oliwę i musztardę. Wymieszaj i uformuj kulę - rozgnieć na płasko (ok 1,5 cm grubości). Usmaż na rozgrzanej patelni z obu stron.
  • Przygotuj sos musztardowo-miodowy. Spód bułki wysmaruj łyżką majonezu - dopieprz, dalej sałata, mięso, dodatki. Górną część nasmaruj sosem miodowym.
  • Polecam wcześniej zgrillować bułkę.

Smacznego!

poniedziałek, 23 maja 2016

Szaszłyki z krewetkami marynowanymi w sosie miętowo-limonkowym z chili

Sezon na grillowanie w pełni. Jeśli nie macie ogródka,  dysponujecie jedynie patelnią grillową i nie możecie już patrzeć na tłustą kiełbasę, polecam lekką alternatywę. Krewetki w towarzystwie cukinii.

Składniki (na ok 5 szaszłyków):
  • 300 g krewetek
  • 1  mała cukinia
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • szklanka świeżej mięty
  • 100 ml oliwy
  • sok z 1 limonki
  • 2 małe papryczki bird's eye chili lub 1 duża zwykła papryczka chili
  • sól, łyżka cukru
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła

Przygotowanie:
  • Krewetki umyj, obierz z pancerza, usuń jelita. Osusz papierem. Przygotuj marynatę - zblenduj miętę z papryczkami ,limonką i czosnkiem, dodaj oliwy, przypraw - zblenduj na gładką masę. Przełóż krewetki do miski, zamarynuj. Cukinię pokrój w cienkie paski (dobrze sprawdza się w tym obieraczka) nasmaruj odrobiną oliwy. 
  • Rozgrzej patelnię, dodaj masło i odrobinę oleju. Smaż krewetki z każdej strony ok 2 minuty.
  • Cukinię i pomidorki przygotuj na patelni grillowej. 
  • Podawaj w formie szaszłyków,

Smacznego!

sobota, 23 kwietnia 2016

Polędwiczki w sosie rabarbarowo-truskawkowym

Miesiące tak szybko mijają, że nawet nie zauważyłam początku sezonu owocowego! Rabarbar - czekałam na niego od ostatniego zeszłorocznego drożdżowca. Tym razem postanowiłam przygotować go w wersji wytrawnej. Jest idealnym kwaskowatym uzupełnieniem dla wieprzowiny.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 4 truskawki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1-2 łyżki miodu
  • sól, pieprz, tymianek
  • łyżka masła



Przygotowanie:


  • Polędwiczkę umyj, osusz i wyczyść z żyłek. Pokrój poprzecznie na 2 cm paski. Przypraw solą i pieprzem,tymiankiem, nasmaruj oliwą i odstaw do lodówki na ok 0,5 godziny.
  • Rozpuść na patelni masło z oliwą i mocno rozgrzej, smaż polędwiczki z obu stron do zbrązowienia. Przełóż do miski.
  • Obierz rabarbar, pokrój w kostkę. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki.  Na patelni po mięsie zagotuj wino, dodaj owoce wymieszaj i gotuj ok 10 minut do zmiękczenia rabarbaru.  Dodaj ocet, miód, przypraw solą - wymieszaj i gotuj do zgęstnienia ok 2-5 minut. Dodaj do sosu gotowe polędwiczki wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.



Propozycja podania: z pieczonymi młodymi ziemniaczkami


Smacznego!

piątek, 15 kwietnia 2016

Polędwiczka na sosie z whiskey z suszonymi pomidorami

Polędwiczka występowała tutaj niejednokrotnie. Mam do niej dużą słabość, tak samo jak do sosów na bazie dobrych alkoholi. 
Dziś po męsku. Najlepsza na smutki, najlepsza na kolację dla wymagającego faceta żądnego mięsa, najlepsza do lampki czerwonego wina.

Składniki:
  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 ml whiskey
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 5 suszonych pomidorów
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżka masła, olej do smażenia 
marynata:
  • łyżka sosu sojowego, sosu worecester, płatków chili, łyżeczka keczupu, 2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:
  • Polędwiczkę umyj, oczyść z żyłek i pokrój poprzecznie w ok 2 cm paski. Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj mięso. Odstaw do lodówki na min. 1,5h.
  • Na patelni rozpuść masło, wymieszaj z olejem. Rozgrzej i smaż polędwiczkę ok 2 minut z obu stron. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmaż chwilę do zarumienienia mięsa i wlej whiskey. Zamieszaj i odczekaj do momentu redukcji płynu. 
  • Wlej śmietankę, wymieszaj i gotuj do zgęstnienia. W międzyczasie dodaj pokrojone suszone pomidory. Do gotowego sosu dodaj pietruszkę. 

Smacznego!

środa, 23 marca 2016

Szpinakowe smoothie z imbirem i migdałami

Jak zacząć dobrze dzień?
Jest tylko jedna recepta. Świeże, orzeźwiające smoothie, które zrobisz w mniej niż 5 minut.



Składniki:
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • pół dużej pomarańczy
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • łyżka płatków migdałowych
  • łyżka miodu
  • 150 ml soku pomarańczowego

Przygotowanie:
  • Zblenduj wszystkie składniki na jednolity płyn.
Smacznego!


sobota, 19 marca 2016

Wołowe kofty w towarzystwie jogurtu z cynamonem i chili

Kiedy skręci się kostkę siedzi się w domu.  Dla mnie to oznacza więcej czasu na gotowanie i szperanie po książkach kucharskich. Pozostając w klimacie Indii zdecydowałam się na kofty z książki Ricka Stein'a "India". Gorąco polecam przepis (kotleciki są niesamowicie przepyszne!) jak i całą książkę tego pana.

Składniki

  • 400 g mielonej jagnięciny (u mnie wołowego)
  • łyżeczka drobno startego imbiru
  • łyżeczka garam masali
  • pół łyżeczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • garść mięty
  • garść kolendry
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka soli

sos:

  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczpta chili
tortilla/ chlebek naan

Przygotowanie:
  • Posiekaj drobno miętę i kolendrę, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki na kofty umieść w misce i dokładnie wymieszaj (można użyć robota)
  • Z gotowego mięsa formuj kulki o śr. ok 5 cm. Przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron ok 7-10 minut.
  • Przygotuj sos - jogurt wymieszaj z cynamonem i chili. W razie potrzeby dodaj wody do uzyskania gładkiej konsystencji sosu.
Smacznego!

piątek, 18 marca 2016

Indyjski chlebek naan

Idealny dodatek do zup, sosów, mięs... w zasadzie wszystkich potraw kuchni indyjskiej. Chlebek robi się tak samo łatwo jak ciasto do pizzy.

Składniki:

  • 7 g suchych, bądź 25g świeżych drożdży
  • 3,5 szklanki mąki
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
  • Przygotuj rozczyn - drożdże zalej ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj wszystkie składniki razem z gotowym rozczynem. Wymieszaj i wyrób ciasto. Przełóż do czystego naczynia, przykryj ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • Piekarnik nastaw na 200 stopni z termoobiegiem. Blachę wysmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj. Chlebki ułóż na nagrzanej blaszce i piecz przez ok 6-8 minut do zarumienienia.






Smacznego!

Kurczak w curry z ciecierzycy

Wyczekujemy wiosny.. w poszukiwaniu słońca przeniosłam się kulinarnie w okolice ciepłej kolorowej Południowej Azji. Indyjskie smaki i aromaty to zdecydowanie coś, czego teraz potrzebuję. Jeśli Indie to tylko curry.

Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki chili
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • szklanka ciepłej wody
  • przyprawy do kurczaka: pół łyżeczki garam masali, czerwonego curry, kolendry


Przygotowanie:

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek - podsmaż. Dodaj odsączoną ciecierzycę, pomidory, przyprawy - wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu, dodaj wodę i gotuj około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy ciecierzyca będzie dostatecznie miękka, zblenduj curry do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  • W międzyczasie pokrój w kostki kurczaka, przypraw i podsmaż. Dodaj gotowe curry, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
Podawaj z ryżem bądź chlebkiem naan

Smacznego!

piątek, 11 marca 2016

Risotto z pieczarkami i białym winem

Polska. Poznań. Miasto liczące ponad pół miliona mieszkańców.
I co?
Dostać ryż arborio to łatwiej chyba do Rzymu polecieć.
Tak czy inaczej, jeśli chcecie pospacerować w poszukiwaniu ryżu do risotto (w P&P jest!) bądź jesteście w posiadaniu tego ograniczonego dobra, to polecam. Risotto z pieczarkami na białym winie.


Składniki (dla 2-3 osób):

  • 200g ryżu arborio
  • 200g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 większe cebule dymki
  • litr bulionu drobiowego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • pół szlanki startego parmezanu
  • łyżka tymianku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki



Przygotowanie:

  • Umyj, osusz i pokrój pieczarki w paski. Dymki pokrój w kostkę. Rozgrzej wysoką patelnię lub szeroki garnek, rozpuść masło, dodaj pieczarki i cebulę. Przypraw tymiankiem. Podsmaż na średnim ogniu ok 5 minut. Dodaj ryż, wymieszaj do połączenia
  • Dodaj wino, wymieszaj i zredukuj płyn - ok 5 minut. Mieszając dodaj pół szklanki bulionu (kolejne partie wlewaj w momencie kiedy ryż wchłonie poprzedni płyn). Zajmie to ok 20-25 minut. 
  • Na koniec dodaj starty parmezan, dopraw, wymieszaj i odstaw z ognia. Po kilku minutach składniki powinny być dobrze sklejone. 
Podawaj z posiekaną pietruszką. Polecam dopić resztę wina ;)

Smacznego!


Wegetariański obiad VI

czwartek, 10 marca 2016

Grillowane polędwiczki z frytkami z cukinii i sosem salsa

Niedługo wiosna, a zaraz po niej sezon bikini! Tradycja musi być zachowana, budzę się z zimowego lenistwa i biorę za siebie. Wiosenne przebudzenie oznacza tylko jedno - dieta. Sam wyraz wywołuje u mnie niechęć.. ale kto powiedział, że zdrowe jedzenie musi być nudne? Pierwsza bitwa o smukłą sylwetkę wygrana - poniżej moja propozycja na zdrową kolację.

Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa
  • 1 cukinia
  • bułka tarta
  • 1 jajko 
  • pieprz, papryka czerwona
marynata:
  • łyżka oliwy,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka sosu worecester
  • 2 gałązki rozmarynu
salsa - przepis tutaj




Przygotowanie:
  • Polędwiczkę umyj, osusz, pokrój poprzecznie w 2 cm paski. Przełóż do miski, dodaj składniki z marynaty wymieszaj i odstaw na min 30 minut do lodówki
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni. Przygotuj frytki - cukinię umyj i pokrój w paski, wymieszaj widelcem jajko, zanurz w nim cukinię i obtocz w bułce tartej. Frytki wyłóż na blaszce skropionej oliwą i piecz przez ok 15-20 minut. W międzyczasie przygotuj salsę (można zrobić z połowy składników)
  • Polędwiczkę smaż na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron ok 2 minut.

Smacznego!

środa, 24 lutego 2016

Tagliatelle z wołowymi klopsikami w sosie pomidorowym

Ostatnio chodzi za mną mięso, a dokładniej wołowina. Mogłabym jeść pod każdą postacią, jednak ile można robić burgery, czy tatara.  Jak wołowina to makaron... a jak makaron, to nic innego jak sos pomidorowy. Od dziś ustanawiam dni wolne od pracy dniami kuchni włoskiej!

Składniki:

  • makaron tagliatelle
  • parmezan

klopsy:

  • 750 g wołowego mielonego mięsa
  • pół pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżka musztardy
  • pokrojony drobno ząbek czosnku
  • łyżeczka: oregano, tymianku, papryki ostrej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

sos:

  • puszka pomidorów (400g)
  • 300g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • pół papryczki chili
  • łyżeczka: oregano, bazylii, papryki
  • sól, pieprz
  • 10 listków bazylii

Przygotowanie:

  • Sos: Pokrój drobno cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę na maśle, zmniejsz gaz - dodaj pomidory i sos pomidorowy. Przypraw i gotuj ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Przygotuj klopsiki: wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Po połączeniu formuj małe kulki - powinno wyjść ok 25 klopsików. Rozgrzej patelnię i smaż klopsy z obu stron do zbrązowienia. Dodaj gotowy sos, zamieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok 20 minut - mieszaj co 5 minut. Przed podaniem dodaj posiekane liście bazylii - wymieszaj.
  • W międzyczasie ugotuj makaron wg danych na opakowaniu.
  • Gotowe tagliatelle wymieszaj z sosem, wyłóż klopsy, posyp startym parmezanem. Polecam podawać z lampką dobrego wina.

Smacznego!



środa, 27 stycznia 2016

Spring rollsy z kurczakiem

Kuchnia azjatycka to jedna z moich ulubionych. Połączenie słodkich, kwaśnych i ostrych smaków podbija moje kubki smakowe. Lubię w niej to, że potrawy są szybkie, pełnowartościowe, aromatyczne i po prostu diabelsko smaczne!
Dziś na obiad spring rollsy ;)

Składniki (na ok 12 sztuk)

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • pół czerwonej papryki
  • mieszanka sałat/ sałata rzymska
  • 50 g ogórka
  • szczypiorek
  • garść kiełków
  • 50-100 g makaronu ryżowego
  • 12 arkuszy papieru ryżowego
marynata to mięsa
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
sosy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miody/ golder syropu
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • łyżeczka płatków chili
  • kilka listków kolendry
  • 2 sos - słodki sos chili
Przygotowanie:
  • Kurczaka pokrój w cienkie paski/kostkę, zamarynuj wcześniej przygotowaną mieszanką i odstaw na pół godziny do lodówki.
  • W międzyczasie przygotuj warzywa - marchewkę, ogórka i paprykę pokrój w cienkie paski. Skrop olejem sezamowym
  • Makaron zalej wrzącą wodą, trzymaj tak długo aż zmięknie (kilka minut), odcedź. Usmaż kurczaka.
  • Wlej ciepłą wodę do miski większej niż arkusz papieru ryżowego. Każdy arkusz namaczaj osobno przez kilka sekund, następnie wyłóż na środek sałatę, kurczaka, gotowy makaron, warzywa, kiełki, szczypiorek - złóż od spodu i zwiń w rulon.
  • Aby przygotować sos, przełóż wszystkie składniki, prócz kolendry do rondla i zagotuj do rozpuszczenia miodu - wymieszaj z kolendrą.
Smacznego