środa, 23 marca 2016

Szpinakowe smoothie z imbirem i migdałami

Jak zacząć dobrze dzień?
Jest tylko jedna recepta. Świeże, orzeźwiające smoothie, które zrobisz w mniej niż 5 minut.



Składniki:
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • pół dużej pomarańczy
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • łyżka płatków migdałowych
  • łyżka miodu
  • 150 ml soku pomarańczowego

Przygotowanie:
  • Zblenduj wszystkie składniki na jednolity płyn.
Smacznego!


sobota, 19 marca 2016

Wołowe kofty w towarzystwie jogurtu z cynamonem i chili

Kiedy skręci się kostkę siedzi się w domu.  Dla mnie to oznacza więcej czasu na gotowanie i szperanie po książkach kucharskich. Pozostając w klimacie Indii zdecydowałam się na kofty z książki Ricka Stein'a "India". Gorąco polecam przepis (kotleciki są niesamowicie przepyszne!) jak i całą książkę tego pana.

Składniki

  • 400 g mielonej jagnięciny (u mnie wołowego)
  • łyżeczka drobno startego imbiru
  • łyżeczka garam masali
  • pół łyżeczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • garść mięty
  • garść kolendry
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka soli

sos:

  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczpta chili
tortilla/ chlebek naan

Przygotowanie:
  • Posiekaj drobno miętę i kolendrę, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki na kofty umieść w misce i dokładnie wymieszaj (można użyć robota)
  • Z gotowego mięsa formuj kulki o śr. ok 5 cm. Przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron ok 7-10 minut.
  • Przygotuj sos - jogurt wymieszaj z cynamonem i chili. W razie potrzeby dodaj wody do uzyskania gładkiej konsystencji sosu.
Smacznego!

piątek, 18 marca 2016

Indyjski chlebek naan

Idealny dodatek do zup, sosów, mięs... w zasadzie wszystkich potraw kuchni indyjskiej. Chlebek robi się tak samo łatwo jak ciasto do pizzy.

Składniki:

  • 7 g suchych, bądź 25g świeżych drożdży
  • 3,5 szklanki mąki
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
  • Przygotuj rozczyn - drożdże zalej ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj wszystkie składniki razem z gotowym rozczynem. Wymieszaj i wyrób ciasto. Przełóż do czystego naczynia, przykryj ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • Piekarnik nastaw na 200 stopni z termoobiegiem. Blachę wysmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj. Chlebki ułóż na nagrzanej blaszce i piecz przez ok 6-8 minut do zarumienienia.






Smacznego!

Kurczak w curry z ciecierzycy

Wyczekujemy wiosny.. w poszukiwaniu słońca przeniosłam się kulinarnie w okolice ciepłej kolorowej Południowej Azji. Indyjskie smaki i aromaty to zdecydowanie coś, czego teraz potrzebuję. Jeśli Indie to tylko curry.

Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki chili
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • szklanka ciepłej wody
  • przyprawy do kurczaka: pół łyżeczki garam masali, czerwonego curry, kolendry


Przygotowanie:

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek - podsmaż. Dodaj odsączoną ciecierzycę, pomidory, przyprawy - wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu, dodaj wodę i gotuj około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy ciecierzyca będzie dostatecznie miękka, zblenduj curry do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  • W międzyczasie pokrój w kostki kurczaka, przypraw i podsmaż. Dodaj gotowe curry, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
Podawaj z ryżem bądź chlebkiem naan

Smacznego!

piątek, 11 marca 2016

Risotto z pieczarkami i białym winem

Polska. Poznań. Miasto liczące ponad pół miliona mieszkańców.
I co?
Dostać ryż arborio to łatwiej chyba do Rzymu polecieć.
Tak czy inaczej, jeśli chcecie pospacerować w poszukiwaniu ryżu do risotto (w P&P jest!) bądź jesteście w posiadaniu tego ograniczonego dobra, to polecam. Risotto z pieczarkami na białym winie.


Składniki (dla 2-3 osób):

  • 200g ryżu arborio
  • 200g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 większe cebule dymki
  • litr bulionu drobiowego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • pół szlanki startego parmezanu
  • łyżka tymianku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki



Przygotowanie:

  • Umyj, osusz i pokrój pieczarki w paski. Dymki pokrój w kostkę. Rozgrzej wysoką patelnię lub szeroki garnek, rozpuść masło, dodaj pieczarki i cebulę. Przypraw tymiankiem. Podsmaż na średnim ogniu ok 5 minut. Dodaj ryż, wymieszaj do połączenia
  • Dodaj wino, wymieszaj i zredukuj płyn - ok 5 minut. Mieszając dodaj pół szklanki bulionu (kolejne partie wlewaj w momencie kiedy ryż wchłonie poprzedni płyn). Zajmie to ok 20-25 minut. 
  • Na koniec dodaj starty parmezan, dopraw, wymieszaj i odstaw z ognia. Po kilku minutach składniki powinny być dobrze sklejone. 
Podawaj z posiekaną pietruszką. Polecam dopić resztę wina ;)

Smacznego!


Wegetariański obiad VI

czwartek, 10 marca 2016

Grillowane polędwiczki z frytkami z cukinii i sosem salsa

Niedługo wiosna, a zaraz po niej sezon bikini! Tradycja musi być zachowana, budzę się z zimowego lenistwa i biorę za siebie. Wiosenne przebudzenie oznacza tylko jedno - dieta. Sam wyraz wywołuje u mnie niechęć.. ale kto powiedział, że zdrowe jedzenie musi być nudne? Pierwsza bitwa o smukłą sylwetkę wygrana - poniżej moja propozycja na zdrową kolację.

Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa
  • 1 cukinia
  • bułka tarta
  • 1 jajko 
  • pieprz, papryka czerwona
marynata:
  • łyżka oliwy,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka sosu worecester
  • 2 gałązki rozmarynu
salsa - przepis tutaj




Przygotowanie:
  • Polędwiczkę umyj, osusz, pokrój poprzecznie w 2 cm paski. Przełóż do miski, dodaj składniki z marynaty wymieszaj i odstaw na min 30 minut do lodówki
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni. Przygotuj frytki - cukinię umyj i pokrój w paski, wymieszaj widelcem jajko, zanurz w nim cukinię i obtocz w bułce tartej. Frytki wyłóż na blaszce skropionej oliwą i piecz przez ok 15-20 minut. W międzyczasie przygotuj salsę (można zrobić z połowy składników)
  • Polędwiczkę smaż na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron ok 2 minut.

Smacznego!