Polska. Poznań. Miasto liczące ponad pół miliona mieszkańców.
I co?
Dostać ryż arborio to łatwiej chyba do Rzymu polecieć.
Tak czy inaczej, jeśli chcecie pospacerować w poszukiwaniu ryżu do risotto (w P&P jest!) bądź jesteście w posiadaniu tego ograniczonego dobra, to polecam. Risotto z pieczarkami na białym winie.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 200g ryżu arborio
- 200g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 większe cebule dymki
- litr bulionu drobiowego
- 150 ml białego wytrawnego wina
- pół szlanki startego parmezanu
- łyżka tymianku
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Umyj, osusz i pokrój pieczarki w paski. Dymki pokrój w kostkę. Rozgrzej wysoką patelnię lub szeroki garnek, rozpuść masło, dodaj pieczarki i cebulę. Przypraw tymiankiem. Podsmaż na średnim ogniu ok 5 minut. Dodaj ryż, wymieszaj do połączenia
- Dodaj wino, wymieszaj i zredukuj płyn - ok 5 minut. Mieszając dodaj pół szklanki bulionu (kolejne partie wlewaj w momencie kiedy ryż wchłonie poprzedni płyn). Zajmie to ok 20-25 minut.
- Na koniec dodaj starty parmezan, dopraw, wymieszaj i odstaw z ognia. Po kilku minutach składniki powinny być dobrze sklejone.
Podawaj z posiekaną pietruszką. Polecam dopić resztę wina ;)
Smacznego!