środa, 12 lutego 2014

Ostry sos salsa

Kuchnia meksykańska należy do moich ulubionych, jest wyrazista i sycąca.
Najważniejsze są jednak w niej podstawy większości potraw - sosy. Pyszne, aromatyczne na bazie świeżych warzyw i ziół. 
Lubisz na ostro? Tylko salsa na bazie papryczek chilli.

Składniki:
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4-5 papryczek chili
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • pół małej zielonej papryki 
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • sok z połowy limonki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka papryki w proszku
  • 50-100ml gorącej wody
Przygotowanie:
  • Usuń nasiona z papryczek, pokrój je drobno - wrzuć do blendera; rozpuść w wodzie sól i cukier, dodaj do papryczek - zmiksuj drobno
  • posiekaj drobno czosnek, cebulę, paprykę - dodaj do masy z papryczek - zmiksuj, dodaj pomidory, koncentrat, przyprawy, sok z limonki - dokładnie zmiksuj (nie na gładko, w sosie mogą być kawałki warzyw). W razie potrzeby, jeszcze przypraw.
Smacznego! Sos jest idealną bazą do dań z tortillą,czy nachosów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz