środa, 28 lutego 2018

Bajgle z jajkiem, serem i bekonem

Ostatnio miałam okazję gościć w katowickiej małej knajpce - 3 Siostry. Prócz przepysznej liściastej herbaty, kawy z dripa, czy słodkości, dziewczyny specjalizują się w bajglach. Świeżo wypiekane z rozmaitym wnętrzem i pysznymi sosami od razu podbiły moje serce! 
Jadłam wtedy jedyną dostępną mięsna wersję Bajgla Reuben. Postanowiłam stworzyć we własnej kuchni inny mięsny klasyk - bacon egg!
Przepis na ciasto pochodzi z bloga Madame Edith, jednak nieco go zmodyfikowałam.

Składniki:
bajgle:
  • 650 g mąki typ 550/600
  • 12 g suchych drożdży
  • 350 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • sezam/mak do posypania
do gotowania:
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2,5 litra wody
dodatkowo:
  • szynka parmeńska/boczek w plastrach
  • sałata rzymska
  • pomidor w plastrach
  • jajko
  • cheddar w plastrach
  • majonez
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
  • Przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier - wymieszaj. Dodaj oliwę i część wody. Zacznij wyrabiać ciasto. W międzyczasie dolewaj wody tyle, ile potrzeba. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. 
  • Podziel ciasto na 10 kawałków. Z każdego uformuj rolkę o długości ok 20 cm. Spłaszcz końce i dokładnie połącz tak, aby się nie rozkleiło. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.
  • Zagotuj wodę wraz z solą i cukrem. Zmniejsz płomień, wrzuć partiami wyrośnięte bajgle. Podgotuj z każdej strony ok 45 sekund. Przełóż na blaszkę. Obgotowane ciasto posyp sezamem i piecz ok 18 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni (zezłocenia skórki - można przed posmarować żółtkiem, będą ciemniejsze).
  • W międzyczasie przygotuj resztę składników. Szynkę podsmaż na suchej patelni do momentu uzyskania chrupkości, na tę samą patelnię dodaj olej i usmaż jajko tak, aby białko było ścięte a żółtko po przekrojeniu płynne. 
  • Gotowe bajgle przekrój w pół, nasmaruj połówki majonezem wymieszanym z pieprzem, wyłóż kolejno sałatę, jajko, ser - można roztopić palnikiem, bekon, pomidor. Najlepiej jeść kiedy bajgle są świeże, 1-dniowe można podgrzać w opiekaczu.
Zmieniłam oryginalną ilość mąki w przepisie (750g), gdyż ciasto wyszło zbyt ciężkie.

Smacznego!

środa, 21 lutego 2018

Krem z pieczonych buraków z imbirem i pomarańczą

Chorowanie oznacza u mnie jedno - przeprowadzam się do kuchni.
Dziś krem z buraka!


Składniki:


  • 3 duże buraki
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 litr bulionu
  • 2 cm imbiru
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Buraki owiń srebrną folią i piecz około godziny w 180 stopniach. Gotowe obierz ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki.
  • Cebulę pokrój w kosteczkę, posiekaj drobno czosnek. Zeszklij na oliwie w głębszym rondlu. Dodaj pokrojony w plasterki imbir. Podsmaż, dodaj buraki, zalej 700 ml ciepłego bulionu, dodaj ocet, sok z pomarańczy, przyprawy i zblenduj do jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu i wymieszaj. Zagotuj.
  • Podawaj z łyżeczką śmietany i pestkami dyni.

czwartek, 15 lutego 2018

Rozgrzewająca herbata na przeziębienie

Utkwiłam w domu.
Z listą leków i zaleceń lekarza wielkości połowy kartki A4.
Nie jestem zwolenniczką łykania tabletek bez opamiętania. Zawsze staram sobie pomóc naturalnymi sposobami. Wkraczają wtedy wszelkiego rodzaju syropy, herbatki, napary z tego, co mam w lodówce. Zioła, cytrusy, imbir, przyprawy korzenne i wiele innych uratowały mnie już nie raz przed grasującymi wirusami, a przy okazji są milion razy smaczniejsze niż to, co oferują nam apteki.

Dziś leczę gardło herbatą z imbirem, pomarańczą, goździkami, miodem i miętą. Wybrałam do tego specjalną herbatę ziołową na gardło z apteki Dbam o zdrowie. Skład całkowicie naturalny: tymianek, koper włoski, anyż, siemię lniane, macierzanka.
Jeśli jednak nie macie takiej herbaty możecie użyć jakąkolwiek inną, waszą ulubioną - czarną, zieloną, ziołową.

Składniki:

  • kubek gorącej herbaty
  • 3 plastry imbiru
  • gruby plaster pomarańczy
  • 6 goździków
  • kilka listków mięty
  • łyżeczka miodu
Przygotowanie:
  • Do świeżo zalanej herbaty dodaj miód, wymieszaj, dodaj pozostałe składniki i zaparz kilka minut pod przykryciem.  (w przypadku czarnej herbaty wyjmij odpowiednio wcześniej torebkę, aby nie była zbyt mocna)