Jak fast food to tylko domowy. Co prawda domowa pizza nie jest zbytnio fast, ale za to wiemy co w niej jest, jakiej świeżości są nasze składniki, jest o wiele bardziej syta no i najważniejsze - o wiele tańsza. Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto do pizzy, ale znalazłam! Poniższy przepis na spód do pizzy pochodzi ze strony
mojewypieki. Jednak wg mnie powinno się piec w mniejszej temperaturze i krócej. Jeśli nie chce się na raz zjeść tyle pizz, surowe ciasto można zamrozić.
Koszt: sądzę, że ok 20 zł (ale wyjdą z tego 2 lub 3 pizze, więc warto)
Składniki (na 2 większe lub 3 mnniejsze spody):
- 25 g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!)
- łyżka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3,5 szklanki mąki
- łyżka oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
ponadto:
- co kto lubi - ja dałam na 1 pizzę: pierś z kurczaka, kukurydzę, 3 pieczarki, 0,5 papryki , dużo sera
- sos robię z zagęszczonego soku pomidorowego - dodaję do niego sól, pieprz, bazylię, oregano, chilli
Przygotowanie:
- Przygotuj rozczyn drożdżowy - pokrusz do miseczki drożdże, dodaj mleko (powinno być letnie - ani zimne, ani gorące), cukier (nie jest konieczny, ale z nim drożdże lepiej zaczną pracować), łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na ok 15 minut.
- Do drugiej, dość dużej miski przesiej mąkę, wlej rozczyn, oliwę, sól. Wszystko dokładnie wyrób, tak aby ciasto było jednolite. Odstaw w ciemnym, ciepłym miejscu na 1,5 h pod ściereczką do wyrośnięcia.
- W międzyczasie pokrój składniki na mniejsze części (paprykę w kostkę, pieczarki w paski, zetrzyj ser na tarce). Pierś kurczaka umyj i pokrój na małą kosteczkę - przypraw ulubionymi przyprawami (ja dodałam przyprawy do kurczaka), podsmaż ok 2 minuty na patelni.
- Gdy ciasto ładnie wyrośnie (powinno co najmniej podwoić swoją objętość) podziel je na 2 lub 3 części - w zależności na jak duże pizze masz ochotę. Następnie zrób z części kulkę, rozwałkuj i jak się uda rozciągnij niczym rodowity Włoch palcami w powietrzu (raczej się nie uda, więc licz na wałek). Ciasto powinno być cieniutkie, bo w piekarniku jeszcze troszkę urośnie.
- Nastaw piekarnik na ok 190/ max 200 stopni. (raczej 190)
- Gotowy spód przełóż na wcześniej wysmarowaną blachę bądź wyłożoną papierem do pieczenia- pizza się nie przyklei. Jeśli lubisz, zagnieć "rogi" i wysmaruj dość obficie sosem pomidorowym. Na to nałóż odrobinę sera (malutko!) i dalej wszystkie składniki. Ja kukurydzę dodaję ok 5 minut po podpieczeniu pizzy, a resztę sera (już więcej) 5 minut przed końcem pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 13-15 minut na środkowej "półeczce". Z resztą jaki piekarnik i grubość ciasta, taka pizza - najlepiej doglądać i jak ładnie się zarumieni - wyciągnąć.
Smacznego!