Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- 4 łodygi rabarbaru
- 4 truskawki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 100 ml czerwonego wina
- 1-2 łyżki miodu
- sól, pieprz, tymianek
- łyżka masła
Przygotowanie:
- Polędwiczkę umyj, osusz i wyczyść z żyłek. Pokrój poprzecznie na 2 cm paski. Przypraw solą i pieprzem,tymiankiem, nasmaruj oliwą i odstaw do lodówki na ok 0,5 godziny.
- Rozpuść na patelni masło z oliwą i mocno rozgrzej, smaż polędwiczki z obu stron do zbrązowienia. Przełóż do miski.
- Obierz rabarbar, pokrój w kostkę. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni po mięsie zagotuj wino, dodaj owoce wymieszaj i gotuj ok 10 minut do zmiękczenia rabarbaru. Dodaj ocet, miód, przypraw solą - wymieszaj i gotuj do zgęstnienia ok 2-5 minut. Dodaj do sosu gotowe polędwiczki wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
Propozycja podania: z pieczonymi młodymi ziemniaczkami
Smacznego!