Składniki:
- 2 cukinie
- 400 g mielonego wołowego
- 1 duża cebula
- 3 duże dojrzałe pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 80 g startego parmezanu/cheddaru
- pół zielonej papryki
- 4 pomidorki koktajlowe
- szczypior
- świeża bazylia
- oregano, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory sparz wrzątkiem, ściągnij skórę i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij na rozgrzanej patelni. Dodaj mięso, przypraw solą, pieprzem i oregano. Podsmaż do lekkiego zbrązowienia. Dodaj pomidory i paprykę. Zredukuj wodę z pomidorów, gotuj do utworzenia sosu. Pod koniec gotowania dodaj kilka posiekanych listków bazylii.
- W międzyczasie przekrój na pół cukinię i wydrąż łyżeczką miąższ. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Wypełnij cukinię gotowym mięsem, posyp serem, wyłóż pokrojone pomidorki koktajlowe. Zapiekaj ok 30 minut.
- Gotowe cukinie posyp posiekanym szczypiorkiem i udekoruj bazylią.
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń