wtorek, 27 stycznia 2015

Panna cotta z zieloną herbatą i lemon curd

Deser prosty w wykonaniu, do tego smaczny i dobrze wyglądający? Panna cotta.
Zwykła jednak wszystkim znana, dość nudna. Jako że jestem miłośniczką zielonej herbaty, postanowiłam ją przemycić i tutaj.


Składniki (2 desery):

  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • laska wanilii
  • 2 łyżki zielonej herbaty liściastej
lemon curd:
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki cukru 
  • łyżka oliwy
Przygotowanie:
  • Śmietankę, mleko, cukier i herbatę włóż do rondla. Gotuj na małym ogniu do czasu rozpuszczenia cukru. Podgotuj jeszcze chwilę. Przecedź przez sitko, wyciśnij herbatę z liści.
  • Żelatynę zalej 2 łyżkami wody - wymieszaj. Dodaj do śmietanki. Podgotuj chwilę do rozpuszczenia żelatyny - cały czas mieszając.
  • Przelej masę do foremek (najlepiej silikonowych, nie będzie problemu z wyjęciem). Odstaw do lodówki do stężenia.
Lemon curd:
  • Podgrzej sok z cytryny z cukrem - nie zagotowuj. Roztrzep jajka, dodaj do masy cały czas mieszając (wszystko na minimalnym ogniu!). Dodaj odrobinę oliwy. Podgotuj (nie może się zagotować), mieszaj do czasu uzyskania gęstej, odpowiedniej konsystencji.
Pannę cottę polej sosem cytrynowym i udekoruj miętą.
Smacznego!



Krewetki w tempurze w towarzystwie sałatki z sosem ostro-kwaśnym

Rok 2014 wprowadził wiele zmian w moim życiu. Postanowiłam przeć do przodu, przestać się bać nieznanego. Do tych większych decyzji doszły te mniejsze...decyzje kulinarne. Krewetki? Pół roku temu nawet bym na nie nie spojrzała. Okazało się, że nie taki diabeł straszny ;).  Sesja to dobry czas na kuchenne eksperymenty. Pozostaję więc w klimacie orientu.

Składniki:
tempura - gotowa mieszanka luuub:
  • żółtko
  • szklanka lodowatej wody
  • ok szklanka mąki 
ok 200 g większych krewetek

sałatka (2 porcje):
  • 2 duże garście rukoli
  • 1 grejpfrut 
  • garść ulubionych kiełków (u mnie rzodkiewki)
  • łyżka słonecznika łuskanego
  • sos: 1/3 papryczki chili, sok z 1 limonki, pieprz, sól, oliwa
ponadto: sos słodko-kwaśny, sojowy do maczania

Przygotowanie:
  • Krewetki umyj, osusz, natnij i wyjmij jelita.
  • Tempura: składniki wrzuć do miski, wymieszaj do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę włóż do drugiej wypełnioną zimną wodą.
  • W głębokim naczyniu rozgrzej olej (stopień rozgrzania sprawdź wrzucając niewielką ilość ciasta - powinno skwierczeć i pływać), zamocz krewetkę w cieście i za ogonek wrzuć na patelnię (niewielką ilość po 3-4, aby nie obniżyć temperatury oleju). Smaż do czasu aż się zarumienią. Gotowe krewetki wyłóż na ręcznik papierowy.
Sałatka:
  • Rukolę umyj i pozostaw w durszlaku. Grejpfruta obierz ze skóry, podziel na małe kawałki (nie może być żadnej skórki). Wyłóż rukolę na talerz, na nią grejpfrut, kiełki, słonecznik
  • Pokrój drobno chili, zmieszaj z limonką (najlepiej w moździerzu), dodaj oliwę, pieprz, sól - polej sałatkę.

Smacznego!

środa, 21 stycznia 2015

Pikantna zupa tajska z kurczakiem

Zabieganie, pośpiech. brak czasu na wszystko. W głowie chęć wyjazdu, najlepiej jak najdalej w jakieś egzotyczne miejsce. Gdy nie ma takiej możliwości, przenoszę się w kulinarną podróż. Tym razem - Tajlandia ;).. ostro, wyraziście, zabawa w rozpoznawanie smaków. Szybka i pożywna zupa tajska z kurczakiem.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 litr gorącej wody
  • pół papryczki chilli
  • makaron ryżowy (ok 100g)
  • duża pierś kurczaka
  • 2-3  łyżki czerwonej pasty curry (w zależności jaką ostrość chcemy uzyskać)
  • trawa cytrynowa
  • mały imbir (ok 2x2cm)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • mała cebula dymka
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Przygotowanie:

  • Marchewkę, cebulę  pokrój w cienkie paseczki. Duś w garnku na niewielkiej ilości oliwy (mają być al dente)
  • Makaron zalej gorącą wodą, odstaw do wymoczenia.
  • Kurczaka pokrój w niewielkie kawałki, imbir zetrzyj na dużych oczkach, dymkę drobno posiekaj. Smaż wszystko razem do całkowitego zbielenia mięsa (można opcjonalnie doprawić solą i pieprzem)
  • Przełóż pierś do garnka, zalej bulionem, dodaj mleko kokosowe, cebulę z marchewką, sos sojowy, curry
  • Posiekaj drobno łodygę trawy cytrynowej, chilli - dodaj do zupy. Zagotuj i pozostaw na ogniu jeszcze przez chwilę.
  • Podawaj z gotowym makaronem. 

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Sernik z musem jeżynowym

Serników ciąg dalszy. Tym razem na zimno, rozpływająco w ustach z kwaskowym akcentem w postaci jeżyn (tu podziękowania za udostępnienie tych cudeniek o takiej porze roku)

Składniki:
masa:
  • 1kg zmielonego sera twarogowego
  • ok 400 g jeżyn
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • szklanka cukru pudru + 1/3 szklanki 
  • łyżka soku z cytryny
  • 180 g jogurtu naturalnego
biszkopt:
  • 1 jajko
  • łyżka kakao
  • 30 g mąki
  • 30 g cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  • Nagrzej piekarnik do 180st C. Ubij jajko na piankę, cały czas ubijając dodaj cukier. Dodaj kakao, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Małą (ok 24 cm) tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Piecz ok 20 minut (do suchego patyczka)
  • Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia. W międzyczasie przygotuj masę serową. Zmiksuj ser z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny. 
  • Podziel masę na 2 części. Do jednej dodaj jeżyny i 1/3 szklanki cukru . Zmiksuj
  • Do drugiej masy wlej połowę rozpuszczonej żelatyny, zmiksuj dokładnie. Wylej masę na przestudzony biszkopt i włóż do lodówki na ok pół godziny
  • Po upływie tego czasu wlej drugą połowę żelatyny do masy jeżynowej. Zmiksuj i wyłóż na masę serową.
  • Gotowe ciasto zostaw na kilka godzin (najlepiej noc) w lodówce.


Smacznego! :)

piątek, 2 stycznia 2015

Sernik tradycyjny z lukrem

Święta, sylwester.. ruszyła produkcja serników.  Z każdym następnym wychodzą coraz lepiej...
Tym razem tradycyjnie, smacznie, bez zbędnych udziwnień.


Składniki


  • 1 kg twarogu zmielonego 2-3 razy
  • 4 duże jajka
  • 200 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenie (opcjonalnie)
lukier: szklanka cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, łyżka wody, skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

  • Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj żółtka, aromat - zmiksuj.
  • Stopniowo dodawaj twaróg, cały czas miksując. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę, zmiksuj.
  • Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy serowej - delikatnie wymieszaj.
  • Spód blachy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż równo masę. Piecz w 160 stopniach przez około godzinę (na dolną półkę połóż szerokie naczynie z gorącą wodą). Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  • Przygotuj lukier, udekoruj wystudzony sernik.