sobota, 31 sierpnia 2013

Domowa bagietka z masełkiem czosnkowym

Wraz z nowym mieszkaniem weszłam w posiadanie cudownego piekarnika, który wreszcie piecze jak trzeba no i nie boję się, że wylecę z nim w powietrze :D. Poniżej mój pierwszy wypiek - domowa bagietka. Wiadomo, łatwiej iść do piekarni i kupić, ale swoja to swoja i cieplutka prosto z pieca. Przepis zaczerpnięty ze strony kotlet.tv

Składniki:

na bagietki:

  • 390 g mąki pszennej (szklanka ma 170g)
  • 150 ml gorącej wody
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
masełko czosnkowe:
  • pół kostki masła (w temp. pokojowej, nie z lodówki)
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, sól

Przygotowanie:

  • Przygotuj rozczyn drożdżowy. Rozkruszone drożdże zasyp cukrem, dodaj ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wszystko wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw pod przykryciem na 15 minut.
  • Do drożdży dodaj mąkę, wodę, sól. Wszystko wymieszaj i dokładnie wygnieć. Gotowe ciasto zostaw do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
  • W międzyczasie przygotuj masełko czosnkowe - czosnek przepuść przez praskę, bądź zetrzyj na małych oczkach na tarce. Dodaj do niego "pokruszone" masło, przypraw.  Wszystko dokładnie wymieszaj (ja wymieszałam blenderem).
  • Nagrzej piekarnik na 220 stopni 
  • Gotowe ciasto jeszcze raz ugnieć i podziel na 2 części. Uformuj z nich 2 bagietki (wyjdą 2 mniejsze, takie ok. 30 cm, może mniejsze). Zostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia Ponakrajaj uformowane bagietki w poprzek. Wstaw do nagrzanego piekarnika (ja piekłam na dużej blasze na papierze do pieczenia) i piecz przez ok 30 minut - do zarumienienia i chrupkości. 5 minut przed końcem wyjmij, ponakrajaj głębiej i wypełnij przygotowanym masełkiem. Wsadź ponownie do piekarnika.
Smacznego!

środa, 21 sierpnia 2013

Bułeczka z pieczarkami

Bułki z pieczarkami - pyszny farsz z grzybów, cebuli, podejrzewam ,że sera- ci, którzy są z Gorzowa wiedzą o czym piszę. Smak bułeczek ze słynnej gorzowskiej budki jest nie do podrobienia. Niemniej smaczne można jednak spróbować zrobić samemu. Chrupiąca ciepła bułka wraz z pieczarkowym nadzieniem to dobry pomysł na kolację, czy dość sytą przekąskę w ciągu dnia.

Składniki (na ok 4 bułeczki):

  • 4 większe bułki (np ciabaty lub do hot dogów)
  • ok 12-15 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki keczupu
  • ser żółty (jakieś 50-100g)
  • masło (!) do smażenia
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Pieczarki zetrzyj na tarce (na większym oczku), cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. 
  • Podsmaż cebulę na rozgrzanej patelni - na maśle (!!! na oleju nie będzie tego samego smaku) do zezłocenia, potem dodaj pieczarki, wymieszaj, podsmaż chwilę - przypraw solą, pieprzem, następnie duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • Nagrzej piekarnik na 170 stopni
  • Przełóż farsz do miseczki, dodaj keczup, zioła prowansalskie, jeśli trzeba dosól i dopieprz. Zetrzyj ser i wymieszaj z farszem. 
  • Przetnij bułkę z jednej strony (od takiej do hot doga - odetnij dupkę) , wyjmij wnętrze bułki i wypełnij ją farszem. Gotowe bułeczki wstaw do piekarnika i podpiecz do chrupkości bułki (ok 8 minut).
Smacznego!

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Durum kebab z kurczakiem

Domowych fast foodów ciąg dalszy. Do kebaba można użyć mięsa mielonego, ja jednak postanowiłam dać pierś z kurczaka. Własny sos czosnkowy i ostry sos chilli dopełniły smaku - kebab wyszedł jak z kebabowni :D, a nawet lepszy, bo przynajmniej wiadomej świeżości i jakości składników. Ostrzegam przed chilli - po posiekaniu dokładnie umyj ręce i nie dotykaj okolic oczu- ja przypadkiem przetarłam i myślałam, że gałki mi eksplodują.

Składniki (na ok 5 kebabów):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/3 główki kapusty czerwonej (takiej bardziej surówkowej)
  • 1/3 główki kapusty białej/pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 5-6 tortilli pszennych
  • po łyżce: przyprawy do gyrosa,przyprawy do kurczaka, papryki ostrej, czosnku w proszku
sosy:
czosnkowy : 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżki majonezu, ok 90g jogurtu naturalnego
ostry: łyżka majonezu, 3 łyżki dobrej jakości keczupu, pół świeżej papryczki chilli/pepperoni

Przygotowanie:
  • Mięso umyj i pokrój w kostkę, przypraw i wymieszaj. Odstaw na ok pół godziny do lodówki.
  • Przygotuj w małych miseczkach sosy - pokrój bardzo drobno czosnek lub przepuść przez praskę i wymieszaj z majonezem i jogurtem. Ostry- chilli umyj i pokrój bardzo drobno (bez pestek - są cholernie ostre), wymieszaj z majonezem i keczupem. Odstaw sosy do przegryzienia na 15-20 minut do lodówki.
  • Umyj i posiekaj drobno obie kapusty. Ogórki pokrój na małą kosteczkę - wymieszaj z kapustą. Opcjonalnie możesz dodać trochę soli. 
  • Pomidory pokrój w plasterki.
  • Mięso smaż na rozgrzanej patelni do momentu uzyskania złocistego koloru. 
  • Umyj patelnię, osusz. Nagrzej. Tortille "podpiecz" na suchej patelni na małym ogniu aż będą wystarczająco ciepłe.
  • Nakładaj na środek placków kolejno kapustę, pomidory, mięso i polej sosami. Zawiń tortillę w rulon. Aby wygodniej się jadło, możesz zawinąć kebaba w folię aluminiową lub papier do pieczenia.
Smacznego!



czwartek, 8 sierpnia 2013

Deser śmietankowo-malinowy z miętą.

Lato nie odpuszcza, więc szukam słodkich sposobów na ochłodę.
Znalazłam bardzo fajny przepis na orzeźwiający deser - trochę go zmodyfikowałam. Może to być zarówno zimny deser lodowy, jak chłodny koktajl (jeśli koktajl, to do lodów dodajemy 200 ml mleka)

Składniki (na ok  3-4 porcje):

  • 150-200 g malin
  • ok 8 gałek lodów śmietankowych  (ok 300g)
  • 50 ml czerwonego wina 
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • kilka listków (ok 10) mięty
Przygotowanie:
  • Maliny wraz z cukrem gotuj w garnku na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu wrzenia. Następnie dodaj wino wymieszane z mąką ziemniaczaną - wszystko mieszaj aż utworzy się konsystencja coś jak kisiel. Wyłącz gaz, odstaw garnek.
  • Posiekaj drobno miętę i wrzuć wraz z lodami (mogą być lekko roztopione) do blendera (miksera - czegokolwiek co nam ładnie to połączy).
  • Na dno kieliszka wyłóż maliny (mogą być nawet gorące), a na nie przygotowane lody.
Jeśli chcesz uzyskać konsystencję koktajlu - do lodów dodaj mleka, następnie postępuj tak samo jak w przepisie- wymieszaj przed samym zjedzeniem.

Smacznego!