wtorek, 18 marca 2014

Tarta gruszkowa z migdałami

Składniki:

na spód:
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko+ 1 żółtko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
nadzienie migdałowe:
  • 80 g zmielonych migdałów
  • 80 g masła
  • 70 g cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
ponadto: ok 3 gruszki

Przygotowanie:
  • Wymieszaj wszystkie składniki na spód - wyrób energicznie, ale szybko.Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum pół godziny
  • Rozetrzyj masło z cukrem na gładką puszystą masę, dodaj migdały, cukier wanilinowy, jajko, mąkę - wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy - odłóż do lodówki
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni
  • Ciasto rozwałkuj (ja ciasto rozwałkowuję w folii, dzięki temu nie przerywa się), wyłóż na blaszkę. Nakłuj na całości widelcem i podpiecz je przez 10-13 minut
  • Pokrój gruszki w cienkie plastry
  • Na podpieczony spód wyłóż równomiernie nadzienie migdałowe, na wierzchu poukładaj gruszki
  • Piecz jeszcze przez 30/35 minut
Smacznego!
Zapraszam do komentowania

poniedziałek, 17 marca 2014

Orzeźwiający koktajl z kiwi, gruszki i banana

Wiosna przyszła szybko i szybko się popsuła - za oknem deszcz, wieje, zimno. Ciśnienie spada to i człowiek zaraz jakiś przygnębiony, osłabiony, zaspany. Żeby się ożywić postawiłam na mój ulubiony kwaśny owoc - kiwi. Aby złagodzić jego kwasotę wybrałam gruszkę i banana. Owoce te nie są przypadkowe:
kiwi - niskokaloryczne,a zarazem dobrze wpływa na trawienie. Gruszka - również poprawia metabolizm dzięki zawartości dużej ilości błonnika; banan - wzmacniający, dobry dla osób, które ćwiczą (szczególnie po ćwiczeniach dostarcza energii w postaci zdrowych cukrów).


Składniki (na 1 koktajl jak na zdjęciu):

  • 3 kiwi
  • 2 średnie gruszki
  • pół banana
  • woda do rozrzedzenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  • banalnie proste - obrać owoce ze skórki, pokroić na mniejsze części  (z gruszki wyjąć nasiona) wrzucić do blendera - zmiksować  :) 
Smacznego! 
Zapraszam do sprawdzania i komentowania przepisów





środa, 12 marca 2014

Risotto z kurczakiem i papryką

Poszukiwałam zdrowszych, ale niewykluczających smaku pomysłów na obiad. I wymyśliłam - risotto. Łatwe w przyrządzeniu, wymaga jedynie odrobinę więcej uwagi i mieszania - ale warto!
Najlepiej przygotowywać na bazie prawdziwego bulionu (może być również wcześniej zamrożony rosołek), ale jak ktoś zrobi z kostki rosołowej to nie popełni jakiejś wielkiej profanacji.


Składniki (na ok 3 porcje):

  • szklanka ryżu do risotto Arborio
  • ok 3 szklanki ciepłego bulionu
  • pół szklanki białego wina
  • 2 piersi kurczaka
  • pół małej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • opcjonalnie - 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie:
  • przygotuj wszystkie składniki - posiekaj drobno czosnek i cebulę (w kostkę); paprykę pokrój w drobną kostkę
  • umyj i pokrój w kostkę filety z kurczaka, przypraw solą, pieprzem, papryką - podsmaż i odstaw
  • w wyższym naczyniu (np wok, głęboka patelnia) rozpuść masło - zeszklij cebulę i czosnek; dodaj ryż - podsmaż przez chwilę (ok minuty), następnie wlewaj do ryżu po 1/2 szklanki bulionu- stopniowo, gdy ryż wchłonie płyn - wlej kolejną 1/2 szklankę bulionu, pod koniec dodaj wina. W międzyczasie dodaj kurkumę. Mieszaj często, gotuj raczej na średnim lub małym ogniu. Dodawaj płyny i gotuj do czasu, aż ryż będzie wystarczająco miękki (próbuj podczas gotowania ok 15-20 minut). W razie potrzeby dopraw. Pod koniec gotowania dodaj paprykę, kurczaka, śmietanę - wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.
  • Podawać zaraz po przyrządzeniu
Smacznego!

poniedziałek, 3 marca 2014

Babeczki!

Słodkości nigdy nie za wiele :). Gdy dopada mnie słodyczowa chcica sięgam po sprawdzony, prosty i szybki przepis na babeczki. (moja modyfikacja przepisu pochodzącego ze strony mojewypieki.com)
Piekę je w blaszce na 24 mini babeczki - takie są dla mnie idealne, malutkie, na gryza. Zawsze znikają w mgnieniu oka.

Składniki(12 dużych lub 24 mini babeczek):

  • pół szklanki ulubionych orzechów (np włoskich, laskowych)
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 tabliczki ulubionej czekolady
  • 125g masła
  • 2 jajka
  • pół banana
  • 2 łyżeczki śmietany lub 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 i 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/3 (lub mniej) szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
  • Orzechy i czekoladę posiekaj drobno
  • Nastaw piekarnik na 175 stopni (grzanie góra dół)
  • Masło ubij na gładko, pod koniec dodawaj stopniowo cukier - ubij na puszystą masę; dodaj jajka (powoli, stopniowo) - zmiksuj
  • Mąkę przesiej do osobnego naczynia, dodaj cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao, orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj - dodaj do masy - zmiksuj.
  • Do gotowego ciasta dodaj czekoladę, rozgniecionego na masę banana i śmietanę - starannie wymieszaj.
  • Masę przełóż do foremek (lub natłuszczonej blaszki) do 3/4 ich wysokości.
  • Piecz przez ok 25 minut do suchego patyczka
Smacznego!
Zapraszam do wypróbowania i komentowania przepisu :)