na spód:
nadzienie migdałowe:
- 80 g zmielonych migdałów
- 80 g masła
- 70 g cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
ponadto: ok 3 gruszki
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki na spód - wyrób energicznie, ale szybko.Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum pół godziny
- Rozetrzyj masło z cukrem na gładką puszystą masę, dodaj migdały, cukier wanilinowy, jajko, mąkę - wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy - odłóż do lodówki
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni
- Ciasto rozwałkuj (ja ciasto rozwałkowuję w folii, dzięki temu nie przerywa się), wyłóż na blaszkę. Nakłuj na całości widelcem i podpiecz je przez 10-13 minut
- Pokrój gruszki w cienkie plastry
- Na podpieczony spód wyłóż równomiernie nadzienie migdałowe, na wierzchu poukładaj gruszki
- Piecz jeszcze przez 30/35 minut
Smacznego!