Beza nie taka trudna jak ją malują ;)
Składniki:
- 300 g cukru
- 6 białek
- sok z połowy cytryny lub łyżka octu winnego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- łyżka cukru pudru
- owoce
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Dla ułatwienia odrysuj sobie na papierze okrąg o średnicy ok 18-20 cm.
- Białka ubij w misce (nie do całkowitej sztywności), następnie nadal ubijając dodawaj łyżka po łyżce cukier do momentu całkowitego rozpuszczenia i uzyskania sztywnej, błyszczącej masy.
- Dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj dokładnie. Przełóż masę na odrysowany okrąg, szpatułą uformuj efektowne zawijasy.
- Wsadź do pieca i od razu obniż temperaturę do 100 stopni (lub 120 jeśli Twój piekarnik "nie dopieka"). Susz około 2,5h.
- Przygotuj krem - ubij śmietankę, następnie na mniejszych obrotach dodaj mascarpone i cukier puder, ubij razem do uzyskania ładnego kremu.
- Gotową bezę przełóż na paterę, wyłóż krem, udekoruj świeżymi owocami.
Smacznego!
Moja patera na zdjęciu jest już w połowie zjedzona i to jej mniejsza wersja - a raczej kawałek.
Patera by Craft Woodwork