Składniki:
· 250 g ryżu arborio
· 700 ml bulionu warzywnego
· 250 g puree dyniowego
· 75 ml białego wina
· 200 g ulubionych grzybów (u mnie mix shitake, kurki i brązowe pieczarki)
· pół puszki zielonego groszku
· kilka suszonych pomidorów w oleju
· 1 cebula
· 1 szalotka
· 3 ząbki czosnku
· kilka gałązek świeżego tymianku
· 3 listki szałwii
· sól, pieprz, pół łyżeczki imbiru, szczypta papryki wędzonej i cynamonu
· 100 g parmezanu
· pół papryczki chili
· 3 łyżki masła
Przygotowanie:
· Upiecz czosnek w łupince do miękkości. Odbierz i wymieszaj dokładnie z puree i przyprawami - cynamonem, imbirem, papryką, solą i pieprzem (do przyrządzenia puree można wcześniej upiec dynię już przyprawioną i skropioną oliwą).
· Na patelni rozgrzej oliwę z łyżką masła. Podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodaj posiekany tymianek, listki szałwi oraz pokrojone na mniejsze części grzyby. Dopraw pieprzem i smaż zezłocenia, dopiero wtedy posól. Wyjmij szałwię. Przełóż, grzyby do miseczki.
· Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj ryż i wymieszaj go dokładnie z oliwą (ziarenka powinny być pokryte tłuszczem) smaż około minuty.
· Dodaj wino, wymieszaj i poczekaj aż całkowicie odparuje, następnie stopniowo dodawaj po chochelce bulionu (każda kolejna dopiero gdy ryż wchłonie poprzednią partię) - wymieszaj. Ryż gotuj około 20-25 minut (do miękkości, ale nie powinien być rozgotowany). Pod koniec dodaj przyprawione puree, grzyby, groszek oraz pokrojone w paseczki pomidory. Wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj 2 łyżki masła oraz starty parmezan. Wymieszaj i podsmaż do czasu utworzenia jednolitej kremowej konsystencji.
· Podawaj od razu po przygotowaniu.