- 3 łyżki zielonej pasty curry
- 400 g piersi z kurczaka
- 4 liście limonki
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 250 ml mleczka kokosowego
- szklanka bulionu drobiowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżeczki soku z limonki
- pół papryki
- kolendra
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij, dodaj imbir, posiekaną drobno trawę cytrynową i pastę curry. Podsmaż mieszając ok 30 sekund. Dodaj mleko i bulion. Wszystko wymieszaj, dodaj sos rybny, cukier sok z limonki. Wymieszaj i podgotuj chwilę.
- Umyj i pokrój kurczaka na małe kawałki, paprykę w cienkie paski. Przełóż na patelnię, dodaj liście limonki. Wymieszaj i gotuj ok 10 minut. Mięso powinno być soczyste.
Smacznego!