wtorek, 10 kwietnia 2018

Czekoladowo-orzechowy krem z daktyli

Nutella. Dla wielu smak z dzieciństwa, błogi cheat meal... krem, na którego myśl ślinianki pracują intensywniej. Stanowi świetną bazę do deserów, czy słodkich obiadów, pięknie prezentuje się na świeżej ciepłej bułeczce... a ja w chwilach słabości uwielbiam jeść go łyżkami.
Ale spójrzmy na etykietę... ilość cukru zabija. A co gdyby otrzymać równie smaczny,a do tego zdrowy krem czekoladowy z nutką orzeszków?

Składniki:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka kakao
  • gorąca woda

Przygotowanie:

  • Daktyle zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia na minimum godzinę. Następnie odlej płyn zostawiając ok 1/5 szklanki, dodaj masło orzechowe, kakao i zblenduj na gładką masę. 

Gotowe! Jeśli chcesz uzyskać smak bardziej zbliżony do nutelli, dodaj do mielenia kilka orzechów laskowych.