Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- ok 100g dobrego chorizo
- 250 g ryżu do paelli (okrągły lub arborio)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 3 duże mocno dojrzałe pomidory
- ok 3 szklanek bulionu drobiowego
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- garść pietruszki
- 1 mała cytryna
- łyżka papryki słodkiej
- łyżeczka kolendry mielonej
- sól
- zielony groszek (1/3 puszki)
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj i pokrój w kostkę, chorizo w plastry, a paprykę w cienkie krótkie paski. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Sparz pomidory i obierz ze skóry.
- Rozgrzej głęboką, szeroką patelnię, przykryj dno oliwą. Podsmaż krótko kurczaka i chorizo. Dodaj cebulę i czosnek, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Dodaj paprykę - smaż ok 5 minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj, aż rozpadną się do konsystencji sosu. Dodaj wino, podgotuj do odparowania. Przypraw.
- Dalej wsyp ryż, wymieszaj dokładnie i podsmaż ok 2 minuty. Wlej bulion. Od tej pory już nie mieszaj, zmniejsz ogień i gotuj ok 15 minut. Po tym czasie gotuj paellę pod przykryciem jeszcze ok 5 minut. Gotową posyp groszkiem, wyciśnij sok z cytryny. Udekoruj pietruszką i cytryną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz