Składniki
- 1 kg karkówki bez kości (jak najmniej tłustej)
- 1 cebula
- szklanka bulionu mięsnego (może być z kostki)
- szklanka wody
- drobno pokrojona papryka
- 2 łyżki mąki (rozrobionej w ok 3/5 szklanki letniej wody)
- przyprawy: pieprz, szczypta soli, majeranek, papryka słodka, chilli mielone
Przygotowanie:
- Umyj mięso, odkrój tłuste kawałki i pokrój karkówkę w cienkie paski/kwadraciki.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
- Przypraw mięso papryką, pieprzem, majerankiem oraz niewielką ilością soli.
- Wlej olej na patelnię, rozgrzej na dość dużym ogniu i wrzuć mięso (smażenie na dobrze rozgrzanej patelni zamknie pory mięsa i będzie bardziej soczyste). Podsmaż lekko z każdej strony, dorzuć do niego cebulę, wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
- Podlej mięso ciepłym bulionem oraz wodą (płyny powinny lekko przykrywać mięso). Wszystko wymieszaj, przykryj i duś na małym ogniu (ale też nie za małym) - dodaj paprykę. Mięso duś pod przykryciem przez ok 45 minut, doglądając i co jakiś czas mieszając.
- W połowie duszenia dodatkowo przypraw, dodaj chilli. 15 minut przed końcem dodaj rozrobioną z wodą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj (żeby nie powstały grudki)
- Jeśli pod koniec gotowania gulasz będzie za rzadki - dodaj jeszcze troszkę mąki, jeśli jest za gęsty - dodaj wody. Smakuj zarówno sos jak i mięso. Mięso nie powinno być gumowate, a miękkie (jeśli jest gumowate, poduś jeszcze trochę). Sos doprawiaj wedle uznania, aż uznasz, że to jest to.
W dzieciństwie jadłam zawsze gulasz z ogórkiem kiszonym i kaszą jęczmienną bądź młodymi ziemniaczkami.
Smacznego!
widze, ze sie powodzi w PL na studiach .. gulasz z karkowki first time heard about it..podstawa lopateczka mean wieksza lyzeczka :P bro
OdpowiedzUsuńbabciowe obiady.. moze sie czegos naucze.. wczoraj robilem kluchy ziemniaczane z pokrywki do wrzadku + cebulka, skwarki + bialy ser .. wg przepisu babci.. sekret wszystko na smalcu.przyprawy do farszu pieprz czarny mielony i ziolowy.. pamietasz??
OdpowiedzUsuńa co do gulaszu to prawie perfect... ale miesko ktore sie dusilo (bezkostek jedynie pieprz i sol do smaku) dodajesz roztwor maki z woda letnia! bez grodek.. ..y gulasz jest goracy.. nie moze sie gotowa.. i mieszasz aby roztwor sie polaczyl z tluszczem.. znaczy by zniknely wszystkie oczka.... na malym gazie.. energicznie.. i dodajesz w tym samym czasie 1-2 zabek czosnku majeranek i gotowe.. nie pouczam.. doradzam
OdpowiedzUsuńnawet nie pamietasz.. to byla kasza gryczana.. sprobuj z kopytkami(gulasz i grzybki) lub pampuchami tez jest kozak
OdpowiedzUsuńmam ubogi sklep mięsny, to brałam jak leciało, z karkówką jest spoko :D
OdpowiedzUsuńi niemożliwe, że to gryczana była, bo jej nie lubię! :D
OdpowiedzUsuń