czwartek, 29 sierpnia 2019

Pierogi z kurkami i ricottą

Schyłek lata to dla mnie zapach rozgrzanego betonu po ulewnym deszczu, krótsze dni, ale przede wszystkim zmieniające się warzywa na pobliskim targu. Grzyby, jagody, dynie... to tylko może oznaczać jedno. Idzie jesień!
A jak jesień to ucieczka od orientalnych podróży kulinarnych. Wracam do domowych smaków, pełnych leśnych aromatów, rozgrzewających sosów, polskich klusek, kluseczek, mącznych ciast. Z tego urodziły się pierogi z kurkami ze słodką ricottą.


Składniki (na ok 30-40 sztuk)

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml wrzątku
  • sól
  • 30 g miękkiego masła
Farsz:
  • 350 g kurek
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • 400 g ricotty
  • 3 łyżki jogurtu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Zagnieć i wyrabiaj przez kilka minut (im dłużej, tym ciasto będzie bardziej elastyczne). Zawiń w folię i odstaw na ok min. pół godziny. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na podsypanej mąką stolnicy i wykrawaj szklanką okręgi.
  • Farsz: Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij i dodaj drobno posiekane kurki. Przypraw pieprzem, solą, tymiankiem, posiekaną natką pietruszki. Podsmaż do momentu odprowania wody. Ricottę wymieszaj z jogurtem, dodaj gotowe grzyby i dopraw wedle uznania. Farsz powinien być wyrazisty. Nakładaj po łyżeczce farszu i zlep brzegi ręcznie lub maszynką. Ulepione pierogi odkładaj na deskę podsypaną mąką.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Gotowe pierogi przełóż partiami do wody i wyciągnij po ok 2 minutach od wypłynięcia.

wtorek, 20 sierpnia 2019

Cilbir - jajko po turecku

Wyzwaniem kulinarnym o dziwo nie są dla mnie dania główne. Największą zagwozdkę miewam przy... śniadaniach. No bo ciągle tylko te omlety, jajecznice, tosty na tysiąc sposobów. Ciągle to samo. Zero zaskoczenia. Zero "tego czegoś"!
Aż znalazłam. Jajko w koszulce (którego jestem psychofanką!) na pierzynce z jogurtu!
Pinterestowe piękne obrazki wzbudziły we mnie ogromną chęć przyrządzenia tego nietuzinkowego połączenia. Ale właśnie, to połączenie. Zimny jogurt, nabiał i ciepłe jajo. Byłam sceptyczna, smakowo rzecz jasna, bo wygląd to obłęd.
I zupełnie niepotrzebnie, to jest jakiś sztos! ODKRYCIE ROKU! Polsko! Szykuj się, bo coś czuję, że CILBIR zawojuje wszystkie szanujące się śniadaniownie.
Pokusiłam się o kilka dodatków, które na maksa wydobyły z tego dania to, co najlepsze.

Składniki (na 1 porcję):

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • mały ząbek czosnku*
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1 figa
  • 1/4 papryki 
  • garść roszponki/ rukoli
  • kilka czarnych oliwek
  • szczypta kuminu
  • oliwa z oliwek
  • 1 świeże jajo
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki octu
Chlebek pszenny:

  • szklanka mąki 
  • 15 g miękkiego masła
  • sól
  • 100 ml wrzątku
* jeśli nie lubisz mocnego aromatu świeżego czosnku, użyj łyżeczki czosnku niedźwiedziego.

Przygotowanie:
  • Przygotuj chlebek - wymieszaj wszystkie składniki, zagnieć w kulę i odstaw na ok 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie nagrzej mocno dużą patelnię. Ciasto rozwałkuj cienko na podsypanej mąką stolnicy (lub najlepiej silikonowej macie) i przełóż na patelnię. Smaż z obu stron po ok 30-45 sekund.
  • Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj sól, pieprz, kumin. Przełóż do docelowego naczynia. 
  • Przygotuj oliwy: 2 łyżki oliwy dokładnie wymieszaj z ostrą papryką. Odstaw do "przegryzienia". Pietruszkowa - kilka łyżek oliwy rozgrzej w rondlu, dodaj pietruszkę, wymieszaj. Zblenduj na gładko i przecedź do uzyskania jednolitej konsystencji (lub nie ;) ). Polej nimi fantazyjnie jogurt. 
  • Zagotuj wodę w garnku, dodaj ocet, zdejmij z palnika. W międzyczasie rozbij jajko na talerzyk, a gdy woda się ugotuje - przełóż je ostrożnie do garnka. Trzymaj je tak przez ok 3 minuty. Po tym czasie wyciągnij łyżką cedzakową. Odsącz na papierze i wyłóż na jogurt.
  • Paprykę pokrój w paski i podsmaż lub zgrilluj na patelni. Figę pokrój w ćwiartki, a oliwki w krążki. Wyłóż wraz z resztą dodatków na jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz, możesz również skropić danie limonką
Żółtko po przekrojeniu powinno być płynne, sekretem dobrze ugotowanego jajka w koszulce jest jego świeżość. Im świeższe, tym lepsze. Jeśli jednak masz tylko bardziej wodniste jajka - zanim wbijesz je na talerzyk przelej nadmiar wody z białka przez drobne sito.
Dla głodomorów polecam ugotować 2 jajka, nie jedno. W tym przypadku drugie jajko wbij do wody chwilę po lekkim ścięciu pierwszego.


środa, 14 sierpnia 2019

Halibut na puree z selera, z gremolatą i kurkami

Odkryłam swoją nową miłość. Ten Pan zwie się Halibut.
Wstyd przyznać, wcześniej nie miałam okazji spróbować jego kruchego, ale jednocześnie soczystego mięska. Delikatny, ale jednak z wyraźnym, charakterystycznym smakiem.
No obłęd, mówię Wam.
A, że kurki już opanowały rynek. To halibut z kurkami, ze słodko-ziemistym selerem i pietruszkową przełamującą smak gremolatą. A co!


Składniki na 2 porcje:
  • ok 250 g filetu halibuta bez skóry
  • 100 g kurek
  • 8 pasków z cukinii
  • 1 duży seler
  • 5 łyżek masła
  • sól, pieprz, tymianek
  • sok z cytryny
gremolata:
  • pół naci pietruszki
  • skórka z połowy cytryny
  • duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • ok 60 ml oliwy

Przygotowanie:

  • Przygotuj puree - ugotuj w osolonej wodzie selera, odcedź, dodaj 3 łyżki masła, pieprz i zblenduj na gładkie puree.
  • Posiekaj drobno pietruszkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystko razem ze startą skórką cytryny, przyprawami i oliwą. Odłóż do słoiczka (można przechowywać w lodówce do 7 dni).
  • Kurki podsmaż z tymiankiem, solą i pieprzem. Cukinię zgrilluj.
  • Halibuta przypraw solą i pieprzem z obu stron. Skrop sokiem z cytryny. Smaż na 2 łyżkach masła z odrobiną oleju. Halibut dochodzi w chwilę, podsmaż tylko do lekkiego zezłocenia i ściągnij z patelni.
  • Puree wyłóż na talerz, na wierzch połóż halibuta, gremolatę. Wokół poukładaj kurki z cukinią.