- puszka ciecierzycy
- puszka pomidorów krojonych
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki kolendry
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki chili
- sól, pieprz
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- szklanka ciepłej wody
- przyprawy do kurczaka: pół łyżeczki garam masali, czerwonego curry, kolendry
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek - podsmaż. Dodaj odsączoną ciecierzycę, pomidory, przyprawy - wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu, dodaj wodę i gotuj około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy ciecierzyca będzie dostatecznie miękka, zblenduj curry do uzyskania w miarę jednolitej masy.
- W międzyczasie pokrój w kostki kurczaka, przypraw i podsmaż. Dodaj gotowe curry, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
Podawaj z ryżem bądź chlebkiem naan
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz