poniedziałek, 3 listopada 2014

Sernik z masłem orzechowym

W życiu trzeba stawiać sobie wyzwania. Przeć do przodu, unikając bezpiecznych ścieżek. Boję się serników. Opadają (i tak było w tym przypadku ;p ), nie dopiekają się, pękają, nie rosną równo.. są kapryśne. Zupełnie jak ja ;) dlatego postanowiłam podołać wyzwaniu. Smakowo wyszło pięknie.. opadł, ale tylko z winy wadliwego piekarnika. Cudowny.. z prawdziwego twarogu ze słodko-słoną nutą na wierzchu.

Składniki:

  • 850 g tłustego dobrej jakości twarogu
  • 5 jajek
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g drobnego cukru
ponadto
  • ok 120 g masła orzechowego (najlepiej własnego)
  • 2 solidne łyżki miodu
  • garść orzeszków ziemnych

Przygotowanie
  • Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce lub malakserze. Nagrzej piekarnik do 180 stopni
  • Zmiksuj delikatnie ser, stopniowo dodając cukier. Następnie po kolei dodaj jajka - miksując na wolnych obrotach. Dodaj sól, wanilię i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj do momentu połączenia składników. 
  • Tortownicę o średnicy ok 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę. Piecz przez ok 60 minut w 180 stopniach (dla serników lepszą opcją jest kąpiel wodna w mniejszej temperaturze - odsyłam do lektury kąpiel wodna)
  • Po upieczeniu sernik pozostaw do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. W międzyczasie wymieszaj dokładnie masło orzechowe wraz z miodem. Nałóż masę orzechową na wierzch sernika, przy krawędzi posyp orzeszkami. 
Smacznego!




Imieniny u cioci