piątek, 12 grudnia 2014

Sernik z białą czekoladą i polewą truskawkową

Walczę. Klnę. Są ranni. Są poparzeni. Jest nerwowo wypita butelka wina. Kto winny? Sernik. Nie wychodzą mi, opadają, są nieznośne... ale nie ten. Ten jedyny, wyjątkowy, piękny, wysoki, puszysty, wyśmienity. Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.com .. mój jest mniej słodki, słodyczy dodaje polewa składająca smaki w jedność. Słodka, lecz kwaskowata. Wszystko razem rozpływa się w ustach. Mój jest bez spodu.. bo takie serniki pamiętam z dzieciństwa. Na pewno powrócę jeszcze do tego przepisu! A wy?



Składniki:

  • 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 0,5 kg białej dobrej czekolady
  • 5 jajek
  • ok 0,5 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml mleka
ponadto: 250 g truskawek, łyżka żelatyny, 3 łyżki cukru, łyżka soku z cytryny, łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce wody

Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia.
  • Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z serem, cukrem, ekstraktem, mlekiem i wystudzoną czekoladą. Następnie białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą serową.
  • Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę.
  • Piecz w 150 stopniach przez ok 60-70 minut. Po upieczeniu zostaw do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Aby sernik nie popękał i nie opadł, na niższym poziomie piekarnika połóż szerokie naczynie z wodą (zapobiegnie przesuszeniu ciasta). Od góry sernik można również przykryć luźno papierem do pieczenia, dzięki temu nie przypiecze się i zachowa kolor.Gotowy sernik powinien być z wierzchu ścięty i sprężysty, nie płynny. 
  • Polewa truskawkowa: Żelatynę zalej łyżką wody - wymieszaj. Truskawki wraz z resztą składników zagotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Do gotujących się owoców wlej żelatynę. Gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania żelowej konsystencji. Wystudź, polej wierzch gotowego sernika.
Smacznego ;)