piątek, 18 marca 2016

Indyjski chlebek naan

Idealny dodatek do zup, sosów, mięs... w zasadzie wszystkich potraw kuchni indyjskiej. Chlebek robi się tak samo łatwo jak ciasto do pizzy.

Składniki:

  • 7 g suchych, bądź 25g świeżych drożdży
  • 3,5 szklanki mąki
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
  • Przygotuj rozczyn - drożdże zalej ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj wszystkie składniki razem z gotowym rozczynem. Wymieszaj i wyrób ciasto. Przełóż do czystego naczynia, przykryj ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • Piekarnik nastaw na 200 stopni z termoobiegiem. Blachę wysmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj. Chlebki ułóż na nagrzanej blaszce i piecz przez ok 6-8 minut do zarumienienia.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz