Składniki na ok 3 suflety:
- 140 g dobrej gorzkiej czekolady
- 90 ml śmietanki kremówki
- 2,5 łyżki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka rumu
sos:
- 3/4 szklanki porzeczek
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki miodu
- łyżka czerwonego octu winnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ramekiny wysmaruj cienko masłem i wysyp drobnym cukrem (nadmiar odsyp).
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni
- Oddziel żółtka od białek. Śmietankę wraz z rumem i cukrem umieść w rondelku. Zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Wystudź - czekolada musi być letnia, nie zimna. Po ostudzeniu dodaj żółtka - wymieszaj. Czekolada powinna być lekko płynna.
- W osobnym naczyniu ubij białka prawie na sztywno - powinny robić się tzw. fale, jednak nie mogą być za mocno ubite.
- Część białek połącz z masą czekoladową, wymieszaj delikatnie i dodaj resztę białka. Wymieszaj tylko do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Napełnij ramekiny masą (musi dosięgać samej krawędzi naczynia). Przełóż natychmiast do nagrzanego piekarnika i po 30 sekundach zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz ok 14-15 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos porzeczkowy:
- Porzeczki przesyp do rondla, dodaj resztę składników i duś ok 15 minut. Można na końcu zblendować lub przetrzeć przez sito do uzyskania jednolitej konsystencji.
Suflet podaje się od razu po wyciągnięciu z piekarnika.