Gdy lockdown już wchodzi za mocno, odpływam myślami do swoich podróży. Póki co podróżować mogę palcem po globusie, dlatego z chęcią uciekam się do wspomnień w swojej kuchni. A ewidentnie najlepszym wspomnieniem jest dla mnie wietnamska, aromatyczna zupa pho.
Gotowanie to dla mnie jednak przede wszystkim zabawa i kombinowanie, dlatego w poniższej wersji znajdziecie mieszankę pho z ramenem, a to wszystko w wersji wegetariańskiej.
Składniki:
- 2 duże pietruszki
- 1 duża marchew
- pół średniego selera
- 2 laski selera naciowego
- por
- kilka grzybów leśnych / brązowych pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren zielonego pieprzu
- 3 gwiazdki anyżu
- 6 goździków
- 2 laski cynamonu
- sok z 1 limonki
- łyżka octu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- sól
- 2,5 l wody
dodatki:
- listki kolendry
- tofu
- marchee
- kiełki fasoli mung
- makaron ryżowy/ do ramenu
- jajko
- opcjonalnie - chips z nori
- świeże chili
- prażony sezam
- 150 ml sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- sok z połówki pomarańczy
- łyżeczka oleju sezamowego
- łyżka oleju
- pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 3 plasterki papryczki chili
- 1 sprasowany ząbek czosnku
- W dużym garnku (min. 2,5l) rozgrzej 3 łyżki oliwy. Warzywa na zupę obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki, włóż do garnka i podsmaż do zezłocenia warzyw. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki, obrany imbir pokrój w plastry - opal na patelni. Pod koniec, gdy cebula i imbir będą zarumienione, dodaj przyprawy - goździki, anyż i cynamon. Podgrzej do czasu, aż zaczną pachnieć, lecz nie będą jeszcze przypalone.
- Przełóż wszystko wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do garnka. Zalej ok 2-2,5 litrami wody, posól (mniej niż zwykle, dojdzie jeszcze sos sojowy). Gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez minimum 3-4 godziny. Pod koniec dodaj sok z limonki, ocet oraz sos sojowy. Gotuj jeszcze chwilę. W razie potrzeby dopraw do smaku. Odcedź bulion przez sito.
- Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj i podgrzej do rozpuszczenia miodu i połączenia składników. Zalej gotową marynatą pokrojone w kostkę tofu oraz ugotowane na miękko i obrane ze skorupki jajka. Marynowane tofu po ok pół godziny nadaje się już do smażenia. Jajko powinno postać w marynacie minimum 2 godziny.