piątek, 31 października 2014

Krem z pieczonej dyni i pomidorów

Sezon dyniowy. Za dynią nie przepadam. Jedyna słuszna postać - na słodko... i ewentualnie rozgrzewający krem. Podpieczona dynia nabiera charakteru, wyrazu..  w sam raz przy tej jesiennej aurze. (przepis jest modyfikacją przepisu z KwestiiSmaku)

Składniki:

  • ok 1kg dyni (przed obraniem)
  • 4 duże pomidory
  • 5 ząbków nieobranego czosnku
  • 1 nieobrana cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • ok 60-80 ml śmietany 30%
  • 500 ml bulionu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:
  • Dynię pokroić w mniejsze kawałki, wydrążyć nasiona, obrać. Pomidory i cebulę przekroić na pół (cebuli nie obierać). 
  • Wyłożyć warzywa wewnętrzną stroną do góry na blachę (wraz z cebulą i czosnkiem). Piec w 180 stopniach ok 60 minut
  • Upieczoną dynię pokroić w mniejsze kawałki, pomidory obrać ze skóry, wydrążyć nasiona, przełożyć z resztą warzyw do garnka. Dodać bulion, śmietanę, oliwę  oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zblendować.
  • Gotowy krem podgotować na małym ogniu, cały czas mieszając.
Smacznego!