Dziś na obiad spring rollsy ;)
Składniki (na ok 12 sztuk)
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 duże marchewki
- pół czerwonej papryki
- mieszanka sałat/ sałata rzymska
- 50 g ogórka
- szczypiorek
- garść kiełków
- 50-100 g makaronu ryżowego
- 12 arkuszy papieru ryżowego
marynata to mięsa
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
sosy
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżka miody/ golder syropu
- łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki soku z limonki
- łyżeczka płatków chili
- kilka listków kolendry
- 2 sos - słodki sos chili
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój w cienkie paski/kostkę, zamarynuj wcześniej przygotowaną mieszanką i odstaw na pół godziny do lodówki.
- W międzyczasie przygotuj warzywa - marchewkę, ogórka i paprykę pokrój w cienkie paski. Skrop olejem sezamowym
- Makaron zalej wrzącą wodą, trzymaj tak długo aż zmięknie (kilka minut), odcedź. Usmaż kurczaka.
- Wlej ciepłą wodę do miski większej niż arkusz papieru ryżowego. Każdy arkusz namaczaj osobno przez kilka sekund, następnie wyłóż na środek sałatę, kurczaka, gotowy makaron, warzywa, kiełki, szczypiorek - złóż od spodu i zwiń w rulon.
- Aby przygotować sos, przełóż wszystkie składniki, prócz kolendry do rondla i zagotuj do rozpuszczenia miodu - wymieszaj z kolendrą.
Smacznego