czwartek, 30 listopada 2017

Ziołowo-cytrynowy kurczak na parmeńskim chipsie

Zazwyczaj mam w głowie smaki, coś kombinuję, łączę, smakuję, aż wreszcie gotuję i próbuję to jakoś sensownie ułożyć. Tym razem było inaczej. Miałam w głowie obraz talerza, ułożenie.. lecz brakowało najważniejszego - składników.
Dobór barw i podstawowych smaków wytworzył coś takiego.
Delikatna pierś z kurczaka zapiekana w cytrusowym sosie, na słonej chrupiącej szynce, a do tego różyczki z grillowanej cukinii i marchwi w ziołach i lemon curd z płatkami chili.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka*
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
sos do kurczaka
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • opcjonalnie sól
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • łyżka masła
warzywa
  • mała marchew
  • mała cukinia
  • zioła prowansalskie, oliwa, sól
lemon curd:
  • sok z 1 cytryny
  • 3 żółtka
  • łyżka masła
  • 80 g cukru
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
*można użyć 4-5 polędwiczek drobiowych

Przygotowanie:

  • Pierś pokrój w 4 cieńsze paski, wymieszaj z przyprawami i smaż na rozgrzanej patelni na większym ogniu ok 2 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Wymieszaj bulion z cytryną, czosnkiem, chili i solą. Posiekaj szalotkę i zeszklij na niższym ogniu na patelni po kurczaku, dodaj bulion. Gotuj ok 10 minut, tak aby płyn zredukował się mniej więcej o 1/3 swojej objętości. Dodaj masło, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Dodaj śmietankę i gotuj na małym ogniu ok pół minuty. Sos nie może się zagotować. 
  • Gotowy sos przelej do naczynia z kurczakiem. Wstaw do piekarnika na ok 8-10 minut.
  • W międzyczasie wykrój obieraczką długie paski z cukinii i marchwi, wymieszaj z przyprawami oraz oliwą. podsmaż krótko na patelni grillowej. 
  • Szynkę parmeńską podsmaż z 2 stron na suchej patelni. Powinna być chrupiąca jak chips.
  • Aby przygotować lemon curd wymieszaj w garnku sok z żółtkami oraz cukrem. Podgotuj cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką do jajek. Do gorącej masy dodaj masło i gotuj jeszcze chwilę mieszając. Masa powinna stać się gęsta jak krem, dodaj wówczas chili. Wykładaj w postaci kropek.

piątek, 3 listopada 2017

Jesienna tarta ze śliwkami

Czy miałeś/aś kiedykolwiek tak, że od rana dręczyła Cię myśl o zjedzeniu czegoś słodkiego?
Tak, pytanie retoryczne. :)
Dość często bierze mnie na słodkości, jednak najlepiej domowe i w połączeniu z owocami.
Wczorajszy dzień podyktowany był tylko jednemu - TARCIE ZE ŚLIWKAMI! Prosta, szybka, a ile daje radości dla spragnionego słodyczy brzuszka.



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 160-180 g zimnego masła
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • 1 żółtko
  • ok. 800g śliwek i 4 łyżki cukru






Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki przełóż do miski i wyrób ręcznie lub za pomocą robota do całkowitego połączenia. Uformuj kulkę, owiń ciasto w folię i schładzaj minimum godzinę w lodówce.
  • Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój w ósemki lub więcej części. Przełóż do miski i wymieszaj z 3-4 łyżkami cukru
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Wyłóż nią rozwałkowane, schłodzone ciasto (jeśli ciasto się rwie, możesz dokładnie wylepić po kawałku). Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia - mocno podociskaj do ciasta). Podpiecz 10 minut, zdejmij papier i piecz jeszcze ok 3 minuty. 
  • Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłóż śliwki "na zakładkę" i wstaw do piekarnika na jeszcze ok 30 minut.
  • Po przestygnięciu posyp cukrem pudrem.


środa, 1 listopada 2017

Kurczak w pomarańczowej marynacie z chili i imbirem

Eksperymentowanie to chyba jeden z głównych elementów, które uwielbiam w kuchni. Łączenie smaków, poszukiwanie ciekawej formy podania, dobieranie składników  wywołuje u mnie uśmiech i impuls do działania.
Dzisiejszy efekt eksperymentu to kurczak w wersji azjatyckiej w towarzystwie słodyczy pomarańczy, ostrości chili i świeżości imbiru.

Składniki:

  • duża pierś z kurczaka
  • pół papryki czerwonej
  • 1/4 ugotowanego małego brokułu
  • ugotowany ryż 
  • łyżka mąki
marynata:
  • 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • łyżka startego imbiru
  • ząbek przeciśniętego czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chili 
  • 2 łyżki syropu klonowego/miodu
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki sezamu

Przygotowanie:

  • Kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Dodaj do kurczaka, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum pół godziny.
  • Rozgrzej patelnię, podsmaż zamarynowanego kurczaka razem z pokrojoną w paski papryką. Kiedy będzie już prawie zrobiony, wlej marynatę i podsmaż jeszcze chwilę. Mąkę wymieszaj z odrobiną ciepłej wody, aby uniknąć grudek. Dodaj do kurczaka i wymieszaj energicznie. Sos powinien zgęstnieć i być jednolity.  Na koniec dodaj małe różyczki brokułu. 
  • Podawaj z ryżem lub kaszą. Ciesz się pomarańczowo-imbirowym smakiem z nutką ostrości.