Zielone więc zdrowe. Z kurczaczkiem.
Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 2,5 szklanki bulionu drobiowego
- 150 ml białego wina
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 150 g szpinaku baby + pół szklanki gorącej wody
- 100g mrożonego groszku
- 300g piersi z kurczaka
- skórka ze sparzonej cytryny
- 50g tartego parmezanu
- sól, pieprz
- łyżeczka ziół prowansalkich
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj, oczyść z żyłek i pokrój na mniejsze kawałki. Szalotki posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej głęboką patelnię lub garnek o szerokim dnie. Zeszklij cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj mięso. Przypraw. Podsmaż z każdej strony. Gotowego kurczaka przełóż na talerz (cebulę i czosnek zostaw na patelni).
- Wysyp ryż a patelnię. Powinien być całkowicie natłuszczony, jeśli potrzeba to dodaj przed tym odrobinę więcej oliwy. Podsmaż, mieszając przez chwilę. Ryż powinien być prawie przezroczysty. Dodaj wino, duś przez kilkanaście sekund. Następnie wlewaj po ok 50 ml bulionu. Kolejną partię dodaj, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Stopniowe dodawanie płynu pozwoli na tworzenie się sosiku ze skrobi zawartej w ryżu. Próbuj w trakcie gotowania, jeśli ryż jest dostatecznie miękki, skończ dodawanie płynów.
- W międzyczasie przygotuj puree ze szpinaku. Liście zalej gorącą wodą i zblenduj. Dodaj do risotto jako ostatnią partię płynu wraz z groszkiem i skórką z cytryny. Gdy ryż będzie miękki (ale nie rozgotowany!) wyłącz palnik, dodaj parmezan. Wymieszaj.
Smacznego!