Przepis na ok. 22 bruschetty (z bagietki) :
- 1 bagietka
- 1,5-2 pomidory
- pół dość małego ogórka
- 2 ząbki czosnku
- 3 rzodkiewki
- przyprawy : oregano, bazylia, pieprz czarny (ew. ziołowy), sól, zioła prowansalskie, chilli suszone mielone
- oliwa z oliwek (może być olej)
- ser (najlepsza jest mozzarella) - może być zółty
Przygotowanie:
- Umyj i pokrój warzywa na małe kawałki (kosteczkę). Posiekaj bardzo drobno czosnek - prawie, że na miazgę. Wymieszaj wszystko razem, przypraw (soli tylko troszeczkę, chilli wcale) i jeszcze raz wymieszaj.
- Wstaw przygotowane warzywa do lodówki - aby się przegryzły.
- Nastaw piekarnik na 180st.
- Do małej miseczki wlej oliwę (parę łyżek - na oko myślę, że koło 5), wsyp do niej odrobinę oregano, bazylii i soli - wymieszaj.
- Pokrój bagietkę na małe kromeczki (ok 1,5-2 cm szerokości), następnie łyżeczką posmaruj je przygotowaną oliwą (nie za dużo - tylko kapkę)
- Wstaw pokrojoną bagietkę do piekarnika i podpiecz przez ok. 7 minut
- Po tym czasie - wyjmij bagietki i łyżeczką nałóż na nie warzywa (tak, aby przykryło kromkę). Kanapki posyp startym żółtym serem, bądź cienkim plastrem mozzarelli. Na wierzch posyp odrobinę chilli.
- Wstaw jeszcze na ok. 3 minuty do piekarnika (do czasu roztopienia sera)
Smacznego!