Składniki:
- 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie
- 0,5 kg białej dobrej czekolady
- 5 jajek
- ok 0,5 szklanki cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 ml mleka
ponadto: 250 g truskawek, łyżka żelatyny, 3 łyżki cukru, łyżka soku z cytryny, łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce wody
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia.
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z serem, cukrem, ekstraktem, mlekiem i wystudzoną czekoladą. Następnie białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą serową.
- Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę.
- Piecz w 150 stopniach przez ok 60-70 minut. Po upieczeniu zostaw do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Aby sernik nie popękał i nie opadł, na niższym poziomie piekarnika połóż szerokie naczynie z wodą (zapobiegnie przesuszeniu ciasta). Od góry sernik można również przykryć luźno papierem do pieczenia, dzięki temu nie przypiecze się i zachowa kolor.Gotowy sernik powinien być z wierzchu ścięty i sprężysty, nie płynny.
- Polewa truskawkowa: Żelatynę zalej łyżką wody - wymieszaj. Truskawki wraz z resztą składników zagotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Do gotujących się owoców wlej żelatynę. Gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania żelowej konsystencji. Wystudź, polej wierzch gotowego sernika.