poniedziałek, 27 czerwca 2016

Pad thai z kurczakiem

Pogoda nie oszczędza. W tak ciepłe dni nie chce się zbyt wiele, a już na pewno nie chce się stać w dusznej kuchni nad rozgrzaną patelnią. Na upały jedyna rada. Stir-fry. Pyszne, aromatyczne, pełne koloru potrawy, które robi się w 15 minut.

Pad thai. Bo mało gdzie można dostać takie, jakie być powinno.

Składniki:

  • 100 g chińskiego makaronu błyskawicznego/ryżowego 
  • 3 ząbki czosnku
  • duża pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • szklanka kiełków fasoli mung
  • 2 cebule dymki (+ szczypior do dekoracji)
  • garść kolendry

marynata do mięsa:

  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • pół papryczki chii
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka sosu sojowego
  • skórka z limonki

sos

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu z limonki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • łyżka gęstej pasty z tamaryndowca


Przygotowanie:

  • Kurczaka umyj i pokrój na mniejsze kawałki, przygotuj marynatę - orzeszki utrzyj                     w moździerzu, dodaj resztę składników. Natrzyj kurczaka i odstaw do lodówki.
  • Zagotuj wodę, zalej makaron i trzymaj pod przykryciem, aż będzie średniomiękki.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na sos w miseczce
  • Rozgrzej woka, podgrzej oliwę dodaj czosnek i posiekaną w cienkie paski cebulę. Zeszklij, dodaj kurczaka i podsmaż 2 minuty. Rozbełtaj w miseczce jajka, dodaj do kurczaka i podsmaż cały czas mieszając przez minutę. Dodaj gotowy makaron i smaż mieszając ok 2 minuty. Dodaj sos, wymieszaj i podsmaż kolejne 2 minuty. Ściągnij z ognia.
  • Dodaj kiełki, szczypior, wymieszaj. Gotowy pad thai posyp rozgniecionymi orzeszkami.
Smacznego!

1 komentarz: