wtorek, 16 sierpnia 2016

Ramen z wołowiną

Kuchnia azjatycka podbija zachodnie podniebienia. Ostatnio miałam okazję jeść w paru miejscach ramen - japońską zupę na bazie rosołu z ogromem dodatków, wśród których kluczowe jest mięsko. Tradycyjny ramen gotowany jest przez wiele godzin (ok 10-12), dbając jednak o środowisko i portfel przystałam na 5 godzinach. Bulion najczęściej jest gotowany na drobiu bądź wieprzowinie - tak więc tutaj moja wariacja na temat ramenu. Ramen na wołowinie, kurczaku, wieprzowinie i.. z polskimi kurkami. Przepis na marynaty zaczęrpnięty z KUKBUKa .

Składniki:

bulion:
  • pół kg karkówki wieprzowej
  • 70 dag wołowiny
  • korpus z kurczaka
  • 5l wody
  • 3 pietruszki
  • 3 marchewki
  • seler 
  • por
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • pieprz w ziarnach
  • dodatkowo: 3-4 łyżki sosu sojowego, łyżka oleju sezamowego

dodatki:
  • 4 jajka
  • makaron ryżowy bądź błyskawiczny chiński
  • biała część pora
  • szczypior
  • kukurydza
  • pół czerwonej papryki
  • papryczka chili
  • 250 g kurek

marynata do jajek:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • łyżka miodu
  • łyżka wódki
  • 4 cienkie plastry imbiru
  • 3 ząbki czosnku

marynata do mięsa:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki wody
  • 4 plasterki imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 liść laurowy
  • garść posiekanego pora 
  • pieprz
Przygotowanie:
  • Mięso i warzywa przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny, zmniejsz na minimum ogień i gotuj ok 5-8 godzin. Po pierwszej godzinie wyciągnij wołowinę i gotuj dalej. Pół godziny przed końcem wrzuć oczyszczone kurki.
  • W międzyczasie ugotuj na twardo jajka, wystudź i obierz. Wymieszaj składniki marynaty i zanurz w niej jajka. Odstaw do lodówki
  • Przygotuj zalewę do mięsa, wymieszaj z wołowiną i schowaj do lodówki.

  • Gotowy bulion przelej przez sito. Do czystego rosołu wrzuć z powrotem kurki. Dodaj sos sojowy i olej sezamowy.
  • Mięso wraz z zalewą przełóż na patelnię, podsmaż mieszając do momentu skarmelizowania marynaty. Pokrój w cienkie paski. 
  • Przygotuj dodatki: por, szczypior, paprykę i chili pokrój drobno. Kukurydzę ugotuj bądź upiecz wysmarowaną masłem z chili. Makaron przygotuj wg wskazówek producenta.  Jajko przekrój na pół.
  • Wyłóż do miseczki makaron, zalej bulionem. Wyłóż dodatki

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz