Kuchnia azjatycka podbija zachodnie podniebienia. Ostatnio miałam okazję jeść w paru miejscach ramen - japońską zupę na bazie rosołu z ogromem dodatków, wśród których kluczowe jest mięsko. Tradycyjny ramen gotowany jest przez wiele godzin (ok 10-12), dbając jednak o środowisko i portfel przystałam na 5 godzinach. Bulion najczęściej jest gotowany na drobiu bądź wieprzowinie - tak więc tutaj moja wariacja na temat ramenu. Ramen na wołowinie, kurczaku, wieprzowinie i.. z polskimi kurkami. Przepis na marynaty zaczęrpnięty z KUKBUKa .
Składniki:
bulion:
dodatki:
- 4 jajka
- makaron ryżowy bądź błyskawiczny chiński
- biała część pora
- szczypior
- kukurydza
- pół czerwonej papryki
- papryczka chili
- 250 g kurek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- łyżka miodu
- łyżka wódki
- 4 cienkie plastry imbiru
- 3 ząbki czosnku
marynata do mięsa:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki wody
- 4 plasterki imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 liść laurowy
- garść posiekanego pora
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso i warzywa przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny, zmniejsz na minimum ogień i gotuj ok 5-8 godzin. Po pierwszej godzinie wyciągnij wołowinę i gotuj dalej. Pół godziny przed końcem wrzuć oczyszczone kurki.
- W międzyczasie ugotuj na twardo jajka, wystudź i obierz. Wymieszaj składniki marynaty i zanurz w niej jajka. Odstaw do lodówki
- Przygotuj zalewę do mięsa, wymieszaj z wołowiną i schowaj do lodówki.
- Gotowy bulion przelej przez sito. Do czystego rosołu wrzuć z powrotem kurki. Dodaj sos sojowy i olej sezamowy.
- Mięso wraz z zalewą przełóż na patelnię, podsmaż mieszając do momentu skarmelizowania marynaty. Pokrój w cienkie paski.
- Przygotuj dodatki: por, szczypior, paprykę i chili pokrój drobno. Kukurydzę ugotuj bądź upiecz wysmarowaną masłem z chili. Makaron przygotuj wg wskazówek producenta. Jajko przekrój na pół.
- Wyłóż do miseczki makaron, zalej bulionem. Wyłóż dodatki
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz