Czas je udekorować. Zwykły lukier z cukru pudru i wody jest przezroczysty. Królewski jest śnieżnobiały i ma idealną konsystencję do rysowania po ciasteczkach. Dla tych co mają obiekcję przed używaniem surowego białka - odsyłam do równie ciekawego przepisu na lukier z wykorzystaniem pianek marshmallow LUKIER Z PIANEK.
Składniki:
- szklanka cukru pudru
- białko z 1 jajka
- pół łyżeczki soku z cytrynu
Przygotowanie:
- Białko lekko podbić trzepaczką, gdy utworzy się piana (nie ubijać do sztywności) dodać stopniowo cukier puder.
- Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek
- Lukier można barwić np. kakao, sokiem malinowym albo barwnikami spożywczymi
- W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru
- Najłatwiej dekoruje się rożkiem np z papieru do pieczenia LINK jak zrobić rożek