środa, 21 października 2015

Krewetki na szpinaku z grillowaną papają i grejpfrutem

Bez wstępów. Po prostu krewetki. W sałatce. Nie byle jakiej sałatce. Tadam!

Składniki:
  • 100-150g krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • pół papai
  • świeży szpinak
  • garść łuskanego słonecznika
  • pół grejpfruta 
  • garść ulubionych kiełków 
  • 2 łyżki masła
  • sól morska
dressing:
  • łyżeczka golden syropu/miodu
  • łyżeczka sosu chili
  • pół łyżeczki trawy cytrynowej
  • sok z połowy limonki
  • 1/4 łyżeczki kolendry
Przygotowanie:

  • Oczyść krewetki z pancerza i jelit, umyj i odstaw do osuszenia.  Upraż słonecznik.
  • Papaję pokrój w półksiężyce, grejpfruta obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki. 
  • Rozgrzej patelnię grillową, wyłóż papaję i smaż do zezłocenia z obu stron.
  • Rozpuść na patelni masło, na rozgrzany tłuszcz wrzuć drobno posiekane chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłóż krewetki. Smaż ok 1-2 minuty z każdej strony. Posól podczas obracania.
  • Przygotuj dressing - wymieszaj razem wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Wyłóż szpinak, kiełki - polej sosem, dalej grejpfrut, papaja, krewetki wraz z tłuszczem, chili i czosnkiem z patelni. Polej jeszcze raz sosem i posyp słonecznikiem.
Smacznego!

wtorek, 20 października 2015

Gorąca gęsta czekolada z orzechową niespodzianką

Zimowa aura nie rozpieszcza. Jednak kiedy jak nie teraz schować się w grubym, wełnianym swetrze pod ciepłym kocem z kubkiem gorącej, gęstej domowej czekolady? Wyjątkowo dopasowanym partnerem dla czekolady jest orzech.. a może tak rozgrzewający orzech?


Składniki:

  • 80 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady (min. 80% kakao)
  • 50 ml orzechówki
  • 150ml śmietanki 30% lub  tłustego mleka
  • 150 ml śmietanki do ubicia




Przygotowanie:

  • Śmietankę wlej do rondla, dodaj pokruszoną czekoladę. Podgotuj na małym ogniu, mieszaj cały czas do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta, dodaj trochę mleka. Na koniec wlej orzechówkę, wymieszaj. Gotową czekoladę przelej do kubków, dodaj na wierzch ubitą śmietanę i udekoruj wiórkami z czekolady. 
Taka czekolada na pewno dobrze was rozgrzeje w nadchodzące mrozy.

Smacznego!

poniedziałek, 19 października 2015

Pieczeń w towarzystwie grzanek z gruszką

Przy okazji ostatnich zakupów dostrzegłam niepokojące zjawisko - ozdoby świąteczne w październiku (nie, nie znicze, bożonarodzeniowe!)... Ta zimowa aura przypomniała mi smak z dzieciństwa. Jak święta to musi być pieczeń.Jak pieczeń to karkówka.

Składniki:
  • 1 kg karkówki bez kości
  • bagietka
  • 2 gruszki
  • garść siekanych orzechów
  • miód
  • łyżka mąki
marynata:
  • łyżka sosu worecester
  • 2 łyżki sosu Tabasco Chipotle&Cola  (lub ostry keczup + 2 łyżki coli)
  • ząbek czosnku
  • papryczka chili
  • pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
  • Karkówkę umyj, osusz i oczyść z żyłek.
  • Papryczkę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Natrzyj nią mięso, zwiąż sznurkiem i odstaw do lodówki na minimum 1,5 godziny (najlepiej na noc).Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Gotowe mięso wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i piecz około 1,5 godziny - miękkość mięsa sprawdź nożem.  Co pół godziny obróć karkówkę na drugą stronę. 
  • Bagietkę pokrój na małe kanapki, na każdą połóż plaster gruszki. Polej łyżeczką miodu, posyp orzechami i zapiekaj do kruchości. W międzyczasie przygotuj sos do karkówki. Tłuszcz z mięsa przelej do rondelka, podgotuj z rozrobioną wcześniej w wodzie łyżką mąki, mieszaj do zgęstnienia. W razie potrzeby dodaj mąkę lub wodę.

Smacznego!

czwartek, 1 października 2015

Makaron z kurkami w sosie z serem pleśniowym

Jesień kojarzy mi się z lasem. Z zapachem mchu, barwnymi liśćmi.. Jeśli las to też grzyby, a wśród nich żółte, najszlachetniejsze kurki. Mogłabym jeść je w każdej postaci, najbardziej jednak lubię w towarzystwie  pasty i kieliszka dobrego białego wina.



Składniki:


  • makaron tagliatelle/spaghetti
  • 150-200 g kurek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 80 g sera pleśniowego (u mnie brie)
  • mała cebula
  • sól, pieprz, tymianek
  • koperek
  • łyżka masła


Przygotowanie:

  • Ugotuj makaron al dente, w międzyczasie przygotuj sos kurkowy. 
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę - zeszklij na maśle, dodaj oczyszczone i osuszone kurki (możesz pokroić na mniejsze kawałki). Duś około 15-20 minut, w trakcie przypraw.
  • Do gotowych kurek dodaj zahartowaną śmietanę, pokruszony ser - mieszaj do momentu uzyskania jednolitego sosu.
  • Gotowy makaron przełóż na patelnię, wymieszaj z sosem. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Smacznego!

środa, 9 września 2015

Grillowane polędwiczki z karmelizowaną cebulą

Są takie dni, które najchętniej spędziłoby się w łóżku.
Ja na to mam jeden sposób. Zaszywam się w kuchni. Jedzenie - jedna z największych przyjemności w życiu. Czym innym więc poprawiać sobie humor?
Tym razem na grillową trafiła świnka w towarzystwie słodkiej cebulki.



Składniki:

  • polędwica wieprzowa ok 300g
  • łyżka sosu typu chili (ja użyłam cola tabasco - raczej słodki)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżka sosu Worcester
  • kilka liści bazylii
  • 2 czerwone cebule
  • łyżka cukru
  • łyżka czerwonego octu winnego
Przygotowanie:
  • Polędwicę umyj i pokrój poprzecznie na kawałki. Przygotuj marynatę - wymieszaj sosy, dodaj posiekaną bazylię. Nasmaruj mięso i wstaw na min. pół godziny do lodówki.
  • Gotowe mięso usmaż na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej). Na grillowej polędwica dochodzi dość szybko, uważaj żeby nie przesmażyć. W międzyczasie pokrój cebulę w piórka, zeszklij na patelni, dodaj cukier i ocet - duś chwilę pod przykryciem.
Smacznego!

wtorek, 2 czerwca 2015

Czekoladowa tarta z owocami na mascarpone

Swędzący nos, czerwone oczy, kichanie tysiąc razy na sekundę... tak to maj. Gdyby nie owoce, które przynosi, nienawidziłabym tego miesiąca. A uwielbiam go. Uwielbiam barwne stragany z kokietującymi swym kształtem truskawkami, krzyczącymi kup mnie! Maliny, borówki, melony... wszystko czego dusza łasucha zapragnie. Uległam więc czerwonym paniom, dobrałam im wyborowe towarzystwo amerykańskiego pochodzenia i tak oto powstała ona.

Składniki (forma 30 cm):

ciasto
  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • jajko
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka ciemnego kakao
krem
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30 %
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
ponadto: ok 400 g truskawek, 150 g borówek

Przygotowanie:
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni
  • Przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko, kakao i cukier - zagnieć wszystkie składniki do uzyskania jednolitej gładkiej kuli. Zawiń w folię, odstaw do lodówki na ok pół godziny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm (najlepiej na papierze do pieczenia lub folii spożywczej), przełóż do formy. Przykryj je papierem do pieczenia i wyłóż np grochem (lub innym dowolnym obciążeniem). Piecz tak przez 15 minut, następnie zdejmij papier z grochem i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj krem  - w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Śmietanę ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier puder. Stopniowo na wysokich obrotach dodawaj mascarpone oraz wystudzoną czekoladę. Nie miksuj zbyt długo - tylko do połączenia składników i uzyskania jednolitego kremu. 
  • Krem wyłóż na ciasto, udekoruj pokrojonymi truskawkami i borówkami. 
Smacznego! 

niedziela, 24 maja 2015

Roladki rybne z cukinią i papryką na sosie holenderskim

Biczuję się. Przerwa od gotowania ogromna. Za dużo na głowie, za mało czasu.. 
Jednak czasami warto rzucić wszystko i zjeść smaczny obiad w miłym towarzystwie.
W gotowaniu nie ma nic lepszego  jak możliwość wspólnego kucharzenia a potem konsumpcji... ;)
Z potrzeby spędzenia przyjemnego popołudnia na szybko powstały rybne roladki.



Składniki:
  • 300 g filetów dowolnej białej ryby
  • 1 cukinia
  • pół czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, cytryna
  • ok 70 ml białego wytrawnego wina
sos holenderski:
  • 4 żółtka
  • pół kostki masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
  • Nastaw piekarnik na 180-190 stopni.
  • Cebulę pokrój w piórka. Rozpuść masło na patelni - zeszklij cebulę, dodaj wino- duś do wyparowania alkoholu.
  • Cukinię pokrój na cienkie paski - ja wykorzystałam do tego obieraczkę do warzyw. Skrop oliwą i podsmaż przez chwilę z obu stron na patelni grillowej (ewentualnie w piekarniku na programie grilla). 
  • Paprykę pokrój w cienkie paski długości ok 3-4 cm.
  • Rybę podziel na mniejsze paski, wielkością odpowiadające cukinii. Przypraw i skrop cytryną. Na każdy kawałek ryby wyłóż pasek cukinii, 2 paski papryki i spinając wykałaczką zwiń w roladkę.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż cebulę, na nią gotowe roladki. Piecz przez ok. 15-20 minut.
  • W czasie pieczenia przygotuj sos holenderski. W rondlu rozpuść masło, żółtka ubij na pianę,pod koniec dodaj sok z cytryny. Cały czas ubijając wlewaj stopniowo gorące masło. Sos powinien mieć stosunkowo gęstą konsystencję.

Propozycja podania - sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych, rzodkiewki i pestek dynii.

poniedziałek, 23 lutego 2015

Tagliatelle w sosie pieczarkowym z brokułami

Makarony mogłabym jeść tonami.. w każdej postaci. Prócz sosów pomidorowych lubię poeksperymentować, najczęściej po prostu z tego co znajdzie się na dnie lodówki. 
Tym razem pieczarki z zielonym brokułowym akcentem. 



Składniki (na ok 2 porcje):
  • makaron 
  • 150 g pieczarek
  • pół średniego brokuła
  • mała cebula
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 50 g kremowego serka topionego
  • łyżka masła
  • sól, pieprz





Przygotowanie:
  • Nastaw wodę na makaron i brokuły.  W międzyczasie posiekaj drobno cebulę, pieczarki. Brokuł podziel na małe różyczki - ugotuj al dente. 
  • Na patelni rozpuść masło, zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i duś, od czasu do czasu mieszając do zmniejszenia objętości.
  • Do gotowych pieczarek wlej rozrobiony z ciepłą wodą jogurt  - dokładnie wymieszaj, dodaj serek topiony. Przypraw wedle uznania. Dodaj ugotowane brokuły (możesz podzielić na jeszcze mniejsze części), zamieszaj. Gotowy sos wyłóż na ugotowany makaron. Jeśli lubisz, danie możesz posypać posiekaną natką pietruszki
Smacznego!

niedziela, 22 lutego 2015

Delikatny sernik z polewą czekoladową

Sernik stał się już elementem koniecznym w moim domu... niezbyt słodki, a rozpływający się w ustach. Gdy mam ochotę na coś, co zaspokoi mój słodyczowy głód sięgam po czekoladę. Nie ma nic lepszego niż delikatna śmietankowa masa serowa pod mleczną czekoladą.

Składniki:

  • 800 g twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 2 całe jajka, 3 białka
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • laska wanilii
spód:
  • 150 g ciastek typu digestive
  • 60 g roztopionego masła
ponadto: 200 g czekolady, 100 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Na dolnej półce ustaw szerokie naczynie z ciepłą wodą.
  • Masło i rozkruszone ciastka umieść w malakserze - zmiksuj do całkowitego rozdrobnienia. Przyciskając wyłóż ciasteczkami dno tortownicy (ok 24-26cm). Odstaw do schłodzenia do lodówki.
  • Wszystkie składniki na masę umieść w misie i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji (tylko do momentu połączenia składników). Wyłóż na schłodzoną masę ciasteczkową. 
  • Piecz przez ok 1-1,5 h. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty, ale nie suchy.  Pozostaw do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  • Polewa czekoladowa: czekoladę wraz ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszaj, wystudź i polej nią gotowe ciasto.
Smacznego!



niedziela, 8 lutego 2015

Jogurtowy sernik z musem truskawkowym

Słodkości nigdy za wiele! Lecz czasem można sprawić by były lżejsze i zdrowsze.
Słodko-kwaśny mus truskawkowy w połączeniu z lekkim serowym spodem z jogurtem nie może nie smakować.. rozpływa się w ustach. Przepis zaczerpnięty z moichwypieków.com

Składniki:


masa serowa:
  • 250 g twarogu 2-krotnie zmielonego
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 60 g cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • łyżka cukru wanilinowego
mus:
  • 450 g truskawek
  • 150 g jogurtu greckiego
  • łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
ponadto: paczka biszkoptów do spodu

Przygotowanie:
  • Żelatynę rozpuść w wodzie (ok 40 ml), Wymieszaj i odstaw  (od czasu do czasu podgrzej - nie zagotowując!). W międzyczasie zmiksuj twaróg z jogurtem, cukrem pudrem i wanilinowym. Żelatynę rozrób z łyżką gotowej masy, dodaj do reszty - dokładnie zmiksuj.
  • Masę wyłóż na spód z herbatników i włóż do lodówki do stężenia.
  • Masę truskawkową przygotuj podobnie. Rozpuść i odstaw żelatynę. Truskawki zblenduj na puree, dodaj jogurt, sok z cytryny, cukier puder i zmiksuj do połączenia składników. Przestudzoną zelatynę rozrób z łyżką masy truskawkowej, dodaj do całości i dokładnie zmiksuj. Przełóż masę na lekko stężałą masę serową. Odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Smacznego!!


czwartek, 5 lutego 2015

Roladki piersi kurczaka z suszonymi pomidorami

Za oknem szaro buro, zimno... w takie dni wizualizuję sobie miejsce pełne słońca, ciepłe morze, życzliwych ludzi... i obłędne jedzenie. Tak zapamiętałam Italię..z chęcią tam wracam, chociażby kulinarnie. Poniżej mała wariacja na temat kuchni włoskiej ;)


Składniki:
  • 2 duże piersi kurczaka
  • ok 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
ponadto:
  • makaron pappardelle
  • 200 g liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g śmietany 
  • masło
Przygotowanie:
  • Kurczaka umyj, usuń tłuszcz, żyłki. Roztłucz jak na schabowe - przypraw solą i pieprzem. Ułóż wzdłuż piersi ok 3 pomidory. Zwiń w roladkę. 
  • Rozłóż plastry szynki obok siebie , połóż na środku roladkę i zawiń. Posyp ziołami prowansalskimi.
  • Do naczynia żaroodpornego wlej olej z pomidorów. Wyłóż roladki. Piecz ok 20-25 minut w 190 stopniach.
  • W międzyczasie ugotuj makaron i przygotuj szpinak. Rozpuść masło na patelni, dodaj czosnek i szpinak, duś pod przykryciem do czasu aż liście stracą swoją objętość. Dodaj śmietanę, wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!

wtorek, 27 stycznia 2015

Panna cotta z zieloną herbatą i lemon curd

Deser prosty w wykonaniu, do tego smaczny i dobrze wyglądający? Panna cotta.
Zwykła jednak wszystkim znana, dość nudna. Jako że jestem miłośniczką zielonej herbaty, postanowiłam ją przemycić i tutaj.


Składniki (2 desery):

  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • laska wanilii
  • 2 łyżki zielonej herbaty liściastej
lemon curd:
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki cukru 
  • łyżka oliwy
Przygotowanie:
  • Śmietankę, mleko, cukier i herbatę włóż do rondla. Gotuj na małym ogniu do czasu rozpuszczenia cukru. Podgotuj jeszcze chwilę. Przecedź przez sitko, wyciśnij herbatę z liści.
  • Żelatynę zalej 2 łyżkami wody - wymieszaj. Dodaj do śmietanki. Podgotuj chwilę do rozpuszczenia żelatyny - cały czas mieszając.
  • Przelej masę do foremek (najlepiej silikonowych, nie będzie problemu z wyjęciem). Odstaw do lodówki do stężenia.
Lemon curd:
  • Podgrzej sok z cytryny z cukrem - nie zagotowuj. Roztrzep jajka, dodaj do masy cały czas mieszając (wszystko na minimalnym ogniu!). Dodaj odrobinę oliwy. Podgotuj (nie może się zagotować), mieszaj do czasu uzyskania gęstej, odpowiedniej konsystencji.
Pannę cottę polej sosem cytrynowym i udekoruj miętą.
Smacznego!



Krewetki w tempurze w towarzystwie sałatki z sosem ostro-kwaśnym

Rok 2014 wprowadził wiele zmian w moim życiu. Postanowiłam przeć do przodu, przestać się bać nieznanego. Do tych większych decyzji doszły te mniejsze...decyzje kulinarne. Krewetki? Pół roku temu nawet bym na nie nie spojrzała. Okazało się, że nie taki diabeł straszny ;).  Sesja to dobry czas na kuchenne eksperymenty. Pozostaję więc w klimacie orientu.

Składniki:
tempura - gotowa mieszanka luuub:
  • żółtko
  • szklanka lodowatej wody
  • ok szklanka mąki 
ok 200 g większych krewetek

sałatka (2 porcje):
  • 2 duże garście rukoli
  • 1 grejpfrut 
  • garść ulubionych kiełków (u mnie rzodkiewki)
  • łyżka słonecznika łuskanego
  • sos: 1/3 papryczki chili, sok z 1 limonki, pieprz, sól, oliwa
ponadto: sos słodko-kwaśny, sojowy do maczania

Przygotowanie:
  • Krewetki umyj, osusz, natnij i wyjmij jelita.
  • Tempura: składniki wrzuć do miski, wymieszaj do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę włóż do drugiej wypełnioną zimną wodą.
  • W głębokim naczyniu rozgrzej olej (stopień rozgrzania sprawdź wrzucając niewielką ilość ciasta - powinno skwierczeć i pływać), zamocz krewetkę w cieście i za ogonek wrzuć na patelnię (niewielką ilość po 3-4, aby nie obniżyć temperatury oleju). Smaż do czasu aż się zarumienią. Gotowe krewetki wyłóż na ręcznik papierowy.
Sałatka:
  • Rukolę umyj i pozostaw w durszlaku. Grejpfruta obierz ze skóry, podziel na małe kawałki (nie może być żadnej skórki). Wyłóż rukolę na talerz, na nią grejpfrut, kiełki, słonecznik
  • Pokrój drobno chili, zmieszaj z limonką (najlepiej w moździerzu), dodaj oliwę, pieprz, sól - polej sałatkę.

Smacznego!

środa, 21 stycznia 2015

Pikantna zupa tajska z kurczakiem

Zabieganie, pośpiech. brak czasu na wszystko. W głowie chęć wyjazdu, najlepiej jak najdalej w jakieś egzotyczne miejsce. Gdy nie ma takiej możliwości, przenoszę się w kulinarną podróż. Tym razem - Tajlandia ;).. ostro, wyraziście, zabawa w rozpoznawanie smaków. Szybka i pożywna zupa tajska z kurczakiem.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 litr gorącej wody
  • pół papryczki chilli
  • makaron ryżowy (ok 100g)
  • duża pierś kurczaka
  • 2-3  łyżki czerwonej pasty curry (w zależności jaką ostrość chcemy uzyskać)
  • trawa cytrynowa
  • mały imbir (ok 2x2cm)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • mała cebula dymka
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Przygotowanie:

  • Marchewkę, cebulę  pokrój w cienkie paseczki. Duś w garnku na niewielkiej ilości oliwy (mają być al dente)
  • Makaron zalej gorącą wodą, odstaw do wymoczenia.
  • Kurczaka pokrój w niewielkie kawałki, imbir zetrzyj na dużych oczkach, dymkę drobno posiekaj. Smaż wszystko razem do całkowitego zbielenia mięsa (można opcjonalnie doprawić solą i pieprzem)
  • Przełóż pierś do garnka, zalej bulionem, dodaj mleko kokosowe, cebulę z marchewką, sos sojowy, curry
  • Posiekaj drobno łodygę trawy cytrynowej, chilli - dodaj do zupy. Zagotuj i pozostaw na ogniu jeszcze przez chwilę.
  • Podawaj z gotowym makaronem. 

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Sernik z musem jeżynowym

Serników ciąg dalszy. Tym razem na zimno, rozpływająco w ustach z kwaskowym akcentem w postaci jeżyn (tu podziękowania za udostępnienie tych cudeniek o takiej porze roku)

Składniki:
masa:
  • 1kg zmielonego sera twarogowego
  • ok 400 g jeżyn
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • szklanka cukru pudru + 1/3 szklanki 
  • łyżka soku z cytryny
  • 180 g jogurtu naturalnego
biszkopt:
  • 1 jajko
  • łyżka kakao
  • 30 g mąki
  • 30 g cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  • Nagrzej piekarnik do 180st C. Ubij jajko na piankę, cały czas ubijając dodaj cukier. Dodaj kakao, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Małą (ok 24 cm) tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Piecz ok 20 minut (do suchego patyczka)
  • Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia. W międzyczasie przygotuj masę serową. Zmiksuj ser z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny. 
  • Podziel masę na 2 części. Do jednej dodaj jeżyny i 1/3 szklanki cukru . Zmiksuj
  • Do drugiej masy wlej połowę rozpuszczonej żelatyny, zmiksuj dokładnie. Wylej masę na przestudzony biszkopt i włóż do lodówki na ok pół godziny
  • Po upływie tego czasu wlej drugą połowę żelatyny do masy jeżynowej. Zmiksuj i wyłóż na masę serową.
  • Gotowe ciasto zostaw na kilka godzin (najlepiej noc) w lodówce.


Smacznego! :)

piątek, 2 stycznia 2015

Sernik tradycyjny z lukrem

Święta, sylwester.. ruszyła produkcja serników.  Z każdym następnym wychodzą coraz lepiej...
Tym razem tradycyjnie, smacznie, bez zbędnych udziwnień.


Składniki


  • 1 kg twarogu zmielonego 2-3 razy
  • 4 duże jajka
  • 200 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenie (opcjonalnie)
lukier: szklanka cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, łyżka wody, skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

  • Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj żółtka, aromat - zmiksuj.
  • Stopniowo dodawaj twaróg, cały czas miksując. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę, zmiksuj.
  • Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy serowej - delikatnie wymieszaj.
  • Spód blachy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż równo masę. Piecz w 160 stopniach przez około godzinę (na dolną półkę połóż szerokie naczynie z gorącą wodą). Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  • Przygotuj lukier, udekoruj wystudzony sernik.