Składniki:
- 100-150g krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- pół papai
- świeży szpinak
- garść łuskanego słonecznika
- pół grejpfruta
- garść ulubionych kiełków
- 2 łyżki masła
- sól morska
dressing:
- łyżeczka golden syropu/miodu
- łyżeczka sosu chili
- pół łyżeczki trawy cytrynowej
- sok z połowy limonki
- 1/4 łyżeczki kolendry
Przygotowanie:
- Oczyść krewetki z pancerza i jelit, umyj i odstaw do osuszenia. Upraż słonecznik.
- Papaję pokrój w półksiężyce, grejpfruta obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki.
- Rozgrzej patelnię grillową, wyłóż papaję i smaż do zezłocenia z obu stron.
- Rozpuść na patelni masło, na rozgrzany tłuszcz wrzuć drobno posiekane chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłóż krewetki. Smaż ok 1-2 minuty z każdej strony. Posól podczas obracania.
- Przygotuj dressing - wymieszaj razem wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wyłóż szpinak, kiełki - polej sosem, dalej grejpfrut, papaja, krewetki wraz z tłuszczem, chili i czosnkiem z patelni. Polej jeszcze raz sosem i posyp słonecznikiem.