Piekę je w blaszce na 24 mini babeczki - takie są dla mnie idealne, malutkie, na gryza. Zawsze znikają w mgnieniu oka.
Składniki(12 dużych lub 24 mini babeczek):
- pół szklanki ulubionych orzechów (np włoskich, laskowych)
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 tabliczki ulubionej czekolady
- 125g masła
- 2 jajka
- pół banana
- 2 łyżeczki śmietany lub 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka kakao
- 1 i 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/3 (lub mniej) szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
- Orzechy i czekoladę posiekaj drobno
- Nastaw piekarnik na 175 stopni (grzanie góra dół)
- Masło ubij na gładko, pod koniec dodawaj stopniowo cukier - ubij na puszystą masę; dodaj jajka (powoli, stopniowo) - zmiksuj
- Mąkę przesiej do osobnego naczynia, dodaj cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao, orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj - dodaj do masy - zmiksuj.
- Do gotowego ciasta dodaj czekoladę, rozgniecionego na masę banana i śmietanę - starannie wymieszaj.
- Masę przełóż do foremek (lub natłuszczonej blaszki) do 3/4 ich wysokości.
- Piecz przez ok 25 minut do suchego patyczka
Smacznego!
Zapraszam do wypróbowania i komentowania przepisu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz