poniedziałek, 3 marca 2014

Babeczki!

Słodkości nigdy nie za wiele :). Gdy dopada mnie słodyczowa chcica sięgam po sprawdzony, prosty i szybki przepis na babeczki. (moja modyfikacja przepisu pochodzącego ze strony mojewypieki.com)
Piekę je w blaszce na 24 mini babeczki - takie są dla mnie idealne, malutkie, na gryza. Zawsze znikają w mgnieniu oka.

Składniki(12 dużych lub 24 mini babeczek):

  • pół szklanki ulubionych orzechów (np włoskich, laskowych)
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 tabliczki ulubionej czekolady
  • 125g masła
  • 2 jajka
  • pół banana
  • 2 łyżeczki śmietany lub 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 i 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/3 (lub mniej) szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
  • Orzechy i czekoladę posiekaj drobno
  • Nastaw piekarnik na 175 stopni (grzanie góra dół)
  • Masło ubij na gładko, pod koniec dodawaj stopniowo cukier - ubij na puszystą masę; dodaj jajka (powoli, stopniowo) - zmiksuj
  • Mąkę przesiej do osobnego naczynia, dodaj cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao, orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj - dodaj do masy - zmiksuj.
  • Do gotowego ciasta dodaj czekoladę, rozgniecionego na masę banana i śmietanę - starannie wymieszaj.
  • Masę przełóż do foremek (lub natłuszczonej blaszki) do 3/4 ich wysokości.
  • Piecz przez ok 25 minut do suchego patyczka
Smacznego!
Zapraszam do wypróbowania i komentowania przepisu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz