poniedziałek, 27 stycznia 2014

Makaron z brokułami w sosie carbonara


Sesja nadeszła... znalazłam więc czas na dietę, ćwiczenia, ale najbardziej na gotowanie.
To niestety nie idzie w parze z ową dietą, ale czym byłoby życie bez tych wszystkich kalorycznych smakołyków.
Jednym z nich jest carbonara - śmietana, boczek - czego chcieć więcej!
Moją ulubioną wersją tego dania jest carbonara z brokułami.

Składniki:

  • 400 g dowolnego makaronu
  • mały brokuł
  • 200-250 g śmietany 30%
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2-3 żółtka 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 100 ml białego ulubionego wina (wytrawne)
  • 2 łyżki starego żółtego sera
  • sól, pieprz




Przygotowanie:

  • Wstaw wodę na makaron i brokuły
  • Pokrój boczek w kosteczkę - podsmaż i przełóż do miseczki
  • Cebulę drobno posiekaj - podsmaż na patelni (nie myj patelni po boczku), posiekaj drobno czosnek - dodaj do cebuli. Podsmaż chwilę i zalej winem. Duś przez ok 5 minut.
  • W miseczce rozbełtaj jajka, dodaj 120 ml śmietany i ser- wymieszaj. Zmniejsz płomień. 
  • Wlej jajka do cebuli, dodaj boczek wszystko dokładnie wymieszaj. Dolej resztę śmietany, przypraw - wymieszaj
  • Brokuły i makaron gotuj do miękkości al dente.
  • Posiekaj drobno różyczki , dodaj do sosu. Makaron odcedź - wrzuć na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podgrzej jeszcze chwilę.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. jak mam się uczyć to i sprzątanie domu staje się fascynującym zajęciem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makaron z brokułami, super przepis

    OdpowiedzUsuń