Sezon grzybowy w pełni. Mi brak grzybowego towarzystwa, to do lasu samej się nie chce. Na ratunek przybywa pobliski targ z ludźmi, którym się chce i którzy chcą sobie na mnie zarobić. Kurki kureczki kurunie.. Sosik grzybowy chodzi po głowie od dawna. Uwielbiam z ziemniakami. Ale trzeba dbać o linię.. tadam - kasza gryczana.
Składniki (na ok 2 porcje):
- 250g kurek
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- ok 75 ml białego wytrawnego wina
- koperek
- sól, pieprz, tymianek
- kasza gryczana
- kostka bulionu grzybowego
- Kurki dokładnie wyczyść, jeśli na mokro - odstaw do wyschnięcia. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj.
- Na roztopionym maśle podsmaż cebulę, dodaj czosnek. Zalej winem i duś do odparowania. Dodaj kurki. Przypraw. Podsmaż ok 10-15 minut
- W międzyczasie ugotuj kaszę w bulionie grzybowym
- Grzyby zalej śmietanką, duś pod przykryciem jeszcze przez ok 10 minut. Pod koniec posiekaj drobno koperek (ilość wedle uznania) i dodaj do sosu.
- W czasie gotowania, popij trochę wina...w razie jak nie wyjdzie, to i tak będzie smakować ;)
Dobrze, że sezon na grzyby rozpoczęty :) pora odwiedzić las :)
OdpowiedzUsuń