Składniki:
- 0.5 kg fasoli (typu Jaś)
- 2 cebule
- puszka pomidorów
- ok 250 g przecieru pomidorowego
- 3 ulubione kiełbasy (ok 300g)
- 100 g boczku wędzonego
- przyprawy: 2 listki laurowe, pieprz, sól, łyżeczka majeranku, opcjonalnie łyżeczka papryki ostrej
- opcjonalnie do zagęszczenia: łyżka masła i mąki
Przygotowanie:
- Fasolę przełóż do miski i zalej ją wodą (ok 2 razy więcej wody niż fasoli) - zostaw najlepiej na noc.
- Po moczeniu, wylej wodę, przepłucz fasolę - przełóż do dużego garnka i zalej ok 6 szklankami świeżej wody (powinna lekko zakrywać fasolę). Gotuj do miękkości - pod koniec gotowania wrzuć listki laurowe.
- W międzyczasie pokrój drobno boczek, podsmaż na patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę - dalej podsmaż i przełóż do innego naczynia. Kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i połącz z cebulą i boczkiem.
- Gdy fasola będzie miękka dodaj mięso, cebulę. Zalej przecierem pomidorowym wraz z miksowanymi w blenderze pomidorami z puszki. Przypraw wedle uznania - zamieszaj. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze chwilę.
- Jeśli sos jest za rzadki - rozpuść masło w garnuszku, dosyp mąkę i mieszaj energicznie przez chwilę. Dodaj do fasolki - wymieszaj dokładnie.
zawsze boli mnie to moczenie fasoli, tyle trzbea czekać ; c
OdpowiedzUsuńDlatego najlepiej moczyć przez noc. Ale fakt, denerwujące. A już najbardziej jak nie chce się szybko ugotować.
Usuń