czwartek, 8 maja 2014

Pizzerki z suszonymi pomidorami i bazylią

Pożywny obiad nie zawsze musi oznaczać kawał mięcha z ziemniakami. Moją propozycją są małe pizzerki, na które można położyć co się tylko chce. Ja tym razem chcę was zachęcić do poczucia smaków Italii - suszone pomidorki, świeża bazylia - wszystko to na cienkim pysznym cieście.

Składniki (na ok 7 pizzerek):

  • 3,5 szklanki mąki
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • szklanka ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • łyżka cukru, łyżka mąki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
ponadto:
  • ok garść suszonych pomidorów 
  • ser (wedle uznania -ok 100g)
  • świeża bazylia
  • kiełbaska chorizo (lub inna ulubiona)
  • przecier/sos pomidorowy z kartonika
  • przyprawy: suszone chilli, pieprz, sól, bazylia

Przygotowanie:
  • Przygotuj rozczyn drożdżowy - drożdże zalej mlekiem, dodaj cukier i łyżkę mąki - wymieszaj i pozostaw na 15 minut pod przykryciem.
  • Przesiej mąkę, dodaj gotowy rozczyn, dodaj sól i oliwę. Wyrób ciasto, utwórz kulkę i pozostaw na ok 1,5 godziny pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy - przecier wymieszaj z przyprawami - odstaw do lodówki do przegryzienia. 
  • Nastaw piekarnik na 190 stopni, grzanie góra-dół
  • Przygotuj składniki : ser utrzyj na tarce, pomidory pokrój na mniejsze części, chorizo w plasterki
  • Gotowe ciasto podziel na kilka mniejszych części, podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj cienko ciasto - brzegi zawiń. Wyłóż na każdą pizzerkę sos, podsyp małą ilością sera, wyłóż chorizo i pomidory.
  • Wstaw pizzerki na ok 15-17 minut do piekarnika (aż będą ładnie zarumienione), ok 5 minut przed końcem posyp pizzerki resztą sera. Na gotowe danie wyłóż listki bazylii.
Smacznego!

2 komentarze: