Najlepiej przygotowywać na bazie prawdziwego bulionu (może być również wcześniej zamrożony rosołek), ale jak ktoś zrobi z kostki rosołowej to nie popełni jakiejś wielkiej profanacji.
Składniki (na ok 3 porcje):
- szklanka ryżu do risotto Arborio
- ok 3 szklanki ciepłego bulionu
- pół szklanki białego wina
- 2 piersi kurczaka
- pół małej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- opcjonalnie - 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie:
- przygotuj wszystkie składniki - posiekaj drobno czosnek i cebulę (w kostkę); paprykę pokrój w drobną kostkę
- umyj i pokrój w kostkę filety z kurczaka, przypraw solą, pieprzem, papryką - podsmaż i odstaw
- w wyższym naczyniu (np wok, głęboka patelnia) rozpuść masło - zeszklij cebulę i czosnek; dodaj ryż - podsmaż przez chwilę (ok minuty), następnie wlewaj do ryżu po 1/2 szklanki bulionu- stopniowo, gdy ryż wchłonie płyn - wlej kolejną 1/2 szklankę bulionu, pod koniec dodaj wina. W międzyczasie dodaj kurkumę. Mieszaj często, gotuj raczej na średnim lub małym ogniu. Dodawaj płyny i gotuj do czasu, aż ryż będzie wystarczająco miękki (próbuj podczas gotowania ok 15-20 minut). W razie potrzeby dopraw. Pod koniec gotowania dodaj paprykę, kurczaka, śmietanę - wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.
- Podawać zaraz po przyrządzeniu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz