środa, 23 kwietnia 2014

Puszysty sernik na zimno z truskawkami

Wiosna, słońce. Nachodzi ochota na słodkie, ale orzeźwiające. Nie ma nic lepszego niż kwaskowe truskawki w towarzystwie galaretki i puszystej śmietankowej masy.

Składniki (na tortownicę ok 25 cm średnicy)


  • 650 g serka homogenizowanego (śmietankowy lub wanilia)
  • 250 g śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1-2 galaretki w proszku
  • ok 300 g truskawek
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • biszkopty do wyłożenia dna



Przygotowanie:
  • Dno blaszki wyłóż biszkoptami. Kremówkę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier puder.
  • Do gotowej śmietany dodaj serki.
  • Rozpuść żelatynę w wodzie dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki, przestudź - dodaj do masy i zmiksuj wszystko na dużych obrotach.
  • Masę wyłóż równomiernie na herbatniki i wstaw do lodówki/
  • W międzyczasie przygotuj galaretkę, odstaw do ostudzenia. Truskawki pokrój w połówki, wyłóż na masę serową, następnie tężejącą galaretkę wlej na ciasto.
  • Chłodź w lodówce do momentu całkowitego stężenia galaretki
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz