Składniki:
- ok 1kg dyni (przed obraniem)
- 4 duże pomidory
- 5 ząbków nieobranego czosnku
- 1 nieobrana cebula
- 2 łyżki oliwy
- ok 60-80 ml śmietany 30%
- 500 ml bulionu
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
- Dynię pokroić w mniejsze kawałki, wydrążyć nasiona, obrać. Pomidory i cebulę przekroić na pół (cebuli nie obierać).
- Wyłożyć warzywa wewnętrzną stroną do góry na blachę (wraz z cebulą i czosnkiem). Piec w 180 stopniach ok 60 minut
- Upieczoną dynię pokroić w mniejsze kawałki, pomidory obrać ze skóry, wydrążyć nasiona, przełożyć z resztą warzyw do garnka. Dodać bulion, śmietanę, oliwę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zblendować.
- Gotowy krem podgotować na małym ogniu, cały czas mieszając.
Smacznego!
smacznie <3 :)
OdpowiedzUsuńkrem z dyni to moja ulubiona zupa, a z dodatkiem pomidorów dopiero musiała być pyszna!
OdpowiedzUsuń