poniedziałek, 12 stycznia 2015

Sernik z musem jeżynowym

Serników ciąg dalszy. Tym razem na zimno, rozpływająco w ustach z kwaskowym akcentem w postaci jeżyn (tu podziękowania za udostępnienie tych cudeniek o takiej porze roku)

Składniki:
masa:
  • 1kg zmielonego sera twarogowego
  • ok 400 g jeżyn
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • szklanka cukru pudru + 1/3 szklanki 
  • łyżka soku z cytryny
  • 180 g jogurtu naturalnego
biszkopt:
  • 1 jajko
  • łyżka kakao
  • 30 g mąki
  • 30 g cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  • Nagrzej piekarnik do 180st C. Ubij jajko na piankę, cały czas ubijając dodaj cukier. Dodaj kakao, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Małą (ok 24 cm) tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Piecz ok 20 minut (do suchego patyczka)
  • Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia. W międzyczasie przygotuj masę serową. Zmiksuj ser z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny. 
  • Podziel masę na 2 części. Do jednej dodaj jeżyny i 1/3 szklanki cukru . Zmiksuj
  • Do drugiej masy wlej połowę rozpuszczonej żelatyny, zmiksuj dokładnie. Wylej masę na przestudzony biszkopt i włóż do lodówki na ok pół godziny
  • Po upływie tego czasu wlej drugą połowę żelatyny do masy jeżynowej. Zmiksuj i wyłóż na masę serową.
  • Gotowe ciasto zostaw na kilka godzin (najlepiej noc) w lodówce.


Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Lekkie, aromatyczne i wygląd cieszy oko! Super przepis, zapisuję w notesiku :)

    OdpowiedzUsuń