Składniki:
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 1 litr gorącej wody
- pół papryczki chilli
- makaron ryżowy (ok 100g)
- duża pierś kurczaka
- 2-3 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności jaką ostrość chcemy uzyskać)
- trawa cytrynowa
- mały imbir (ok 2x2cm)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- mała cebula dymka
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Przygotowanie:
- Marchewkę, cebulę pokrój w cienkie paseczki. Duś w garnku na niewielkiej ilości oliwy (mają być al dente)
- Makaron zalej gorącą wodą, odstaw do wymoczenia.
- Kurczaka pokrój w niewielkie kawałki, imbir zetrzyj na dużych oczkach, dymkę drobno posiekaj. Smaż wszystko razem do całkowitego zbielenia mięsa (można opcjonalnie doprawić solą i pieprzem)
- Przełóż pierś do garnka, zalej bulionem, dodaj mleko kokosowe, cebulę z marchewką, sos sojowy, curry
- Posiekaj drobno łodygę trawy cytrynowej, chilli - dodaj do zupy. Zagotuj i pozostaw na ogniu jeszcze przez chwilę.
- Podawaj z gotowym makaronem.
Wygląda cudownie, aż chce się spróbować,
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam :) ale zostałam zachęcona bo uwielbiam ostre potrawy:)
pozdrawiam i zapraszam: http://passionatanyprice.blogspot.com/
Polecam, zapach imbiru i trawy cytrynowej obłędny ;)
Usuńjeśli nie przesadzi się z ostrością można wyczuć każdy element zupy
Ciekawa propozycja. :)
OdpowiedzUsuńOch jak do mnie przemawia ta zupa, to na pewno moje smaki.
OdpowiedzUsuń