Przy okazji ostatnich zakupów dostrzegłam niepokojące zjawisko - ozdoby świąteczne w październiku (nie, nie znicze, bożonarodzeniowe!)... Ta zimowa aura przypomniała mi smak z dzieciństwa. Jak święta to musi być pieczeń.Jak pieczeń to karkówka.
Składniki:
- 1 kg karkówki bez kości
- bagietka
- 2 gruszki
- garść siekanych orzechów
- miód
- łyżka mąki
marynata:
- łyżka sosu worecester
- 2 łyżki sosu Tabasco Chipotle&Cola (lub ostry keczup + 2 łyżki coli)
- ząbek czosnku
- papryczka chili
- pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Karkówkę umyj, osusz i oczyść z żyłek.
- Papryczkę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Natrzyj nią mięso, zwiąż sznurkiem i odstaw do lodówki na minimum 1,5 godziny (najlepiej na noc).Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Gotowe mięso wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i piecz około 1,5 godziny - miękkość mięsa sprawdź nożem. Co pół godziny obróć karkówkę na drugą stronę.
- Bagietkę pokrój na małe kanapki, na każdą połóż plaster gruszki. Polej łyżeczką miodu, posyp orzechami i zapiekaj do kruchości. W międzyczasie przygotuj sos do karkówki. Tłuszcz z mięsa przelej do rondelka, podgotuj z rozrobioną wcześniej w wodzie łyżką mąki, mieszaj do zgęstnienia. W razie potrzeby dodaj mąkę lub wodę.
Smacznego!
Wygląda mega smacznie :)
OdpowiedzUsuń