czwartek, 1 października 2015

Makaron z kurkami w sosie z serem pleśniowym

Jesień kojarzy mi się z lasem. Z zapachem mchu, barwnymi liśćmi.. Jeśli las to też grzyby, a wśród nich żółte, najszlachetniejsze kurki. Mogłabym jeść je w każdej postaci, najbardziej jednak lubię w towarzystwie  pasty i kieliszka dobrego białego wina.



Składniki:


  • makaron tagliatelle/spaghetti
  • 150-200 g kurek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 80 g sera pleśniowego (u mnie brie)
  • mała cebula
  • sól, pieprz, tymianek
  • koperek
  • łyżka masła


Przygotowanie:

  • Ugotuj makaron al dente, w międzyczasie przygotuj sos kurkowy. 
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę - zeszklij na maśle, dodaj oczyszczone i osuszone kurki (możesz pokroić na mniejsze kawałki). Duś około 15-20 minut, w trakcie przypraw.
  • Do gotowych kurek dodaj zahartowaną śmietanę, pokruszony ser - mieszaj do momentu uzyskania jednolitego sosu.
  • Gotowy makaron przełóż na patelnię, wymieszaj z sosem. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smacznie i do tego bardzo zachęcające zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń