niedziela, 8 lutego 2015

Jogurtowy sernik z musem truskawkowym

Słodkości nigdy za wiele! Lecz czasem można sprawić by były lżejsze i zdrowsze.
Słodko-kwaśny mus truskawkowy w połączeniu z lekkim serowym spodem z jogurtem nie może nie smakować.. rozpływa się w ustach. Przepis zaczerpnięty z moichwypieków.com

Składniki:


masa serowa:
  • 250 g twarogu 2-krotnie zmielonego
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 60 g cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • łyżka cukru wanilinowego
mus:
  • 450 g truskawek
  • 150 g jogurtu greckiego
  • łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
ponadto: paczka biszkoptów do spodu

Przygotowanie:
  • Żelatynę rozpuść w wodzie (ok 40 ml), Wymieszaj i odstaw  (od czasu do czasu podgrzej - nie zagotowując!). W międzyczasie zmiksuj twaróg z jogurtem, cukrem pudrem i wanilinowym. Żelatynę rozrób z łyżką gotowej masy, dodaj do reszty - dokładnie zmiksuj.
  • Masę wyłóż na spód z herbatników i włóż do lodówki do stężenia.
  • Masę truskawkową przygotuj podobnie. Rozpuść i odstaw żelatynę. Truskawki zblenduj na puree, dodaj jogurt, sok z cytryny, cukier puder i zmiksuj do połączenia składników. Przestudzoną zelatynę rozrób z łyżką masy truskawkowej, dodaj do całości i dokładnie zmiksuj. Przełóż masę na lekko stężałą masę serową. Odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Smacznego!!


3 komentarze: