piątek, 22 marca 2019

Wegańskie banh mi

Podczas podróży po Azji wielokrotnie doświadczałam rewelacyjnych połączeń smakowych. Nawet najprostsze potrawy bywały strzałem w dziesiątkę. Takie było właśnie Banh Mi. Wietnamska kanapka na podpieczonej, chrupiącej bagietce. W swej oryginalnej wersji z pasztetem i dużą ilością mięsa. Jednak to nie mięso robiło tę kanapkę najlepszą na świecie. Świeże, aromatyczne zioła, piklowane warzywa i wyraźne sosy odpowiadały za idealne dopełnienie smakowe.

Po powrocie postanowiłam przygotować Banh Mi w wersji wegańskiej.
Zabiorę was w małą azjatycką podróż. Zaczynając od najlepszego pod kątem kulinarnym - Wietnamu.
Bazą kanapki jest wędzone tofu, marynowane na ostro. Do tego masa świeżych warzyw, zioła i zamykające smak orzeszki ziemne. Przez chwilę poczułam się jak w słonecznym Wietnamie!



Składniki na 3 kanapki:

  • 3 półbagietki
  • 2 małe marchewki
  • 1 laska selera naciowego
  • 0,5 szklanki białego octu winnego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżka soli
  • awokado
  • 3 duże rzodkiewki
  • szczypior
  • ogórek świeży
  • orzeszki ziemne
  • kostka tofu wędzonego
  • garść kolendry
marynata do tofu:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • pół papryczki chili
  • łyżka oleju
sos do kanapek:

  • 2 łyżki sosu sriracha
  • 4 łyżki majonezu wegańskiego

Przygotowanie:

  • Marchewkę i seler pokrój w cienkie paski. Przygotuj zalewę z cukru,soli, octu i wody. Dokładnie wymieszaj  zalej warzywa. Pozostaw na minimum godzinę w lodówce.
  • Pokrój chili w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj razem z sosem sojowym i olejem. Pokrój tofu w 1cm paski i zalej marynatą. Odstaw na minimum godzinę do lodówki.
  • Przygotuj pozostałe składniki - ogórka umyj i pokrój w paski, rzodkiew i awokado w plastry, posiekaj orzeszki i szczypior.
  • Gotowe tofu smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, do zarumienienia. Odłóż na papier do odsączenia tłuszczu.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-grill. Wymieszaj srirachę z majonezem. Nakrój bagietkę w pół (nie przekrawając do końca) i posmaruj sosem. Wstaw do piekarnika na około 5 minut, do uzyskania odpowiedniej chrupkości bułki.
  • Do podpieczonej bułki wsadź kolejno tofu, piklowaną marchewkę z selerem, ogórek, rzodkiew i awokado. Posyp wszystko orzeszkami i szczypiorem. Wyłóż na wierzch kolendrę.

Smacznego! Tak właśnie smakuje Wietnam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz