niedziela, 24 marca 2019

Pho z tofu na warzywnym bulionie

Wspominałam już, że Wietnam zrobił na mnie ogromne wrażenie, jeśli chodzi o kuchnię. Ogrom świeżych składników, pysznie wyważone smaki, buliony z korzenną nutą.
Zaraz po banh mi, a może i na równi z tą zaskakującą kanapką na naszym podium stanęła zupa Pho. Tradycyjnie gotowana przez wiele godzin na kościach wołowych. Jej aromat kieruje myśli w okres świąt, ponieważ w wywarze znajduje się anyż, goździki i laski cynamonu. Podawana w towarzystwie garści ziół, kiełków fasoli mung i ostrych dodatków. Najlepiej smakuje skropiona świeżą, dojrzałą limonką. W poniższym przepisie przedstawiam niemniej smaczną ,wegańską wersję tej zupy. Jej podstawą jest długo gotowany na wolnym ogniu warzywny  bulion i dużo ziół prosto z doniczki.


Składniki:
wywar
  • 4 duże marchewki
  • 2 duże korzenie pietruszki
  • pół selera
  • biała część pora
  • 2 laski selera naciowego
  • 2 cebule
  • 6 plastrów imbiru
  • natka pietruszki
  • 2 gałązki lubczyku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 10-15 kulek czarnego pieprzu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5 goździków
  • 10 ziaren kolendry
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżki octu ryżowego
dodatki:
  • makaron ryżowy szeroki
  • limonka
  • świeże chili
  • kilka listków kolendry
  • kilka listków bazylii tajskiej
  • kiełki fasoli mung
  • tofu wędzone
  • szczypior

Przygotowanie:
  • Cebulę i imbir opal nad ogniem, tak aby skórka była czarna. Wlej olej do garnka, rozgrzej na średnim ogniu. Wrzuć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę i seler. Podsmaż do zarumienienia. Dodaj opaloną cebulę, imbir i resztę warzyw i ziół. Zalej wodą tak, aby przykryła warzywa. Gotuj na małym ogniu około godziny. Po tym czasie na suchej patelni zrumień ziarna kolendry, goździki, cynamon i anyż. Dodaj wraz z resztą składników do wywaru. Gotuj jeszcze 2-3 godziny na małym ogniu. 
  • Przygotuj dodatki: makaron przygotuj według instrukcji, tofu pokrój w cienkie plastry i podsmaż. Wszystkie dodatki wyłóż do miseczki z bulionem.
Smacznego!

Tradycyjnie zupę Pho podawana jest w miseczce z makaronem, a wszystkie dodatki, jak zioła, limonka i chili położone są na osobnym talerzyku. 
Smaczne a nie tuczy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz