BYŁAM W AZJI! W mecce najpyszniejszego jedzenia. Gdzie nie istnieją smaki i połączenia niemożliwe, gdzie jedzenie jest tak świeże, że prawie wyskakuje z talerza.
Ale w tym całym kulinarnym raju zabrakło mi jednego. Śniadania.
Azjaci jedzą podobne posiłki o każdej porze dnia, trudno więc znaleźć autentyczne, pożywne śniadania, do których jesteśmy przyzwyczajeni w Europie. Szczytem były bagietki z jajkiem sadzonym albo talerz owoców... ale mój żołądek wiecznie krzyczał więcej!
No to jestem. Wróciłam. I każdy poranek celebruję jakby był wieczną sobotą. Dobre śniadanie to dla mnie podstawa. Jednym z nich jest moja poniższa propozycja. Grzanki z pysznym bazyliowym pesto genovese, mięsną pieczarką i słonym suszonym pomidorem. I tak trzeba jeść!
- ulubiony chleb/ ciabata/ bagietka
- kilka suszonych pomidorów w zalewie
- pesto genovese
- 5 dużych pieczarek
- 4 plastry wędzonego boczku
- połowa malej cebuli
- ząbek czosnku
- 2 łyżki twardego sera typu cheddar/parmezan
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- garść posiekanego szczypiorku
- świeżo mielony pieprz, sól, tymianek suszony, oliwa/
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Umyj i osusz pieczarki, wykręć nóżki i posiekaj je drobno. Kapelusze skrop oliwą i odstaw na bok.
- Boczek i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na patelni razem z nóżkami pieczarek. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Lekko przesmażone przełóż do miseczki i odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj starty ser, posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
- Gotowy farsz przełóż do wnętrza pieczarek, dociśnij delikatnie, aby dobrze wypełnić kapelusz. Wierzch możesz posypać serem.
- Pieczarki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jednocześnie na tej samej blaszce możesz również podpiec pieczywo. Piecz około 15 minut do ładnego zrumienienia i odparowania pieczarki. Jeśli grzanki zrobią się szybciej, po prostu wyciągnij je na deskę i przesmaruj pesto.
- Na grzankę z pesto wyłóż gotową pieczarkę, suszony pomidor i wszystko posyp szczypiorkiem.
Smacznego!
Masz bana ode mnie.. Za duzo to ja zrec nie moge..
OdpowiedzUsuńHaha! Ale to tylko taka przekąseczka, a nie tort. Mimo wszystko polecam :D
UsuńSuper artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń