Wspominałam już, że śniadanie jest dla mnie najważniejszym posiłkiem?
Nie lubię jednak rutyny i typowej kanapki z serem. Śniadanie powinno być takie, aby dawało powera na cały dzień. Ja więc stawiam na takie posiłki, które nie tylko dobrze smakują, ale cieszą i oko.
Fotogenicznym i obłędnie smacznym i zdrowym śniadaniem, które robię, gdy mam trochę więcej czasu rano jest jajko w koszulce w towarzystwie chipsu z szynki parmeńskiej i doprawionego, smażonego jarmużu z pieczarkami.
Składniki:
- jajko w temp. pokojowej
- 2 łyżki octu
- garść jarmużu
- 3 pieczarki
- 1/4 cebuli
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- szczypior
- sól, pieprz świeżo mielony, tymianek
Przygotowanie:
- Zagotuj ok litr wody w wyższym garnku. Jajko rozbij i wlej do miseczki. Do gotującej się wody dodaj ocet, zmniejsz delikatnie ogień i zamieszaj energicznie łyżką tworząc wir wodny. W sam środek wlej jajko i gotuj tak ok 2 minuty. Kiedy będzie gotowe białko będzie ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Odłóż na papier do odsączenia.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w paski, usuń grube łodygi z jarmużu. Podsmaż cebulę, dodaj pieczarki i jarmuż. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę
- Rozgrzej mniejszą patelnię, nie dodawaj tłuszczu. Wyłóż plastry szynki, obsmaż z dwóch stron do czasu uzyskania odpowiedniej chrupkości.
- Posyp wszystko posiekanym szczypiorem, dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz